BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-министър Ефремова: Над 150 млн. евро са осигурени за подкрепа на заетостта на хората с увреждания в България

Зам.-министър Ефремова: Над 150 млн. евро са осигурени за подкрепа на заетостта на хората с увреждания в България

„Хората с увреждания допринасят за развитието на икономиката, когато имат възможност да работят. Техните умения и таланти могат да увеличат производителността и иновациите в различни сектори, което води до икономически растеж“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на участието си в конференция на високо равнище на тема „Социалното включване на лицата с увреждания на европейско и национално ниво“, която се проведе в рамките на Унгарското председателство на Съвета на ЕС в Будапеща.

„Заетостта е основен стълб, който може да осигури финансова независимост на тези хора, да намали зависимостта им от социални помощи и да подобри качеството им на живот“, заяви заместник-министърът при представянето на мерките на страната ни за насърчаване на заетостта сред хората с увреждания и с намалена работоспособност, които са насочени към подкрепа както на тях самите, така и на работодателите.

Наталия Ефремова обърна внимание на мерките за мотивация и подготовка за работа на хората с увреждания, повишаване на квалификацията и преквалификацията им, наставничество, транспорт до и от работното място, финансови и данъчни мерки за подкрепа на заетостта, за финансиране на заплати и осигуровки при наемането им. Сред добрите практики тя отбеляза и възможностите за осигуряване на достъпност на работните места и оборудване на нови работни места съобразно потребностите на съответния служител с увреждане. „Над 150 милиона евро са осигурени от държавния бюджет и Европейския социален фонд + за изпълнение на тези дейности“, съобщи заместник-министърът.

Високотехнологичните помощни средства, които Министерството на труда и социалната политика предстои да осигури на 3300 хора с увреждания са специално насочени към работната среда с цел създаване на достъпност, осигуряване на мобилност и свободно движение за тях. Те се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а целта е подкрепените да получат възможност за трайно и ефективно участие на пазара на труда.

Посещения: 21

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!