BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Видин стартира изпълнението на проект “За по-чист въздух в Община Видин“

Ще бъдат поставени над 6000 нови алтернативни отоплителни уреда

Днес, 20 юни в заседателната зала на Общински съвет – Видин се проведе начална пресконференция по проекта. На събитието присъстваха Десислава Тодорова заместник-кмет по „Европейски политики и инвестиции“ на Община Видин и ръководител на проекта, както и членове от екипа.

Тодорова представи подробна презентация с информация за настоящия проект и главните му цели. В него е предвидена комуникационна кампания на местно ниво, която да повиши интереса на гражданите за инвестициите в чистия въздух. В обхвата ѝ ще бъдат проведени информационни събития, пресконференции, срещи с представители на целевите групи, осигуряване на печатни издания за информация и разпространение на рекламно-информационни материали. За достигането до по-широк кръг от хора ще бъдат използвани социалните мрежи и интернет, регионални радиостанции и телевизионни канали.

За плавното изпълнение на проекта ще бъде осигурена и  техническа подкрепа, в която ще бъде сформиран екип за набиране, консултиране и подпомагане на гражданите за попълването на изискуемите документи в специално разкрит, офис в гр. Видин и за информиран избор на най-подходяща алтернатива за отопление. И двете дейности ще бъдат възложени на външна фирма изпълнител.

 

Заместник-кметът разясни стъпките, условията за кандидатстване и критериите за допустимост на кандидатите. Десислава Тодорова изброи видовете отоплителни устройства, от които ще могат да се възползват жителите – климатици, топловъздушни камини, камини с водна риза и котли на пелети или друг вид дървесна биомаса, термопомпи въздух-вода и фотоволтаични системи за енергийно бедните домакинства.

Прогнозният брой домакинства, които ще бъдат обхванати от проекта са 3782 бр. и ще бъдат поставени над 6000 нови алтернативни отоплителни уреда.

Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и трябва да надгражда постигнатото от изпълнението на предходния проект за подмяна на стари отоплителни уреди с нови алтернативни форми на отопление и да продължи с решаването на проблема, с влошеното качество на атмосферния въздух в Общината.

Бенефициент по проекта BG16FFPR002-5.001-0016 „За по-чист въздух в Община Видин“ е Община Видин. Той се изпълнява по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027, Процедура BG16FFPR002-5.001 “За по-чист въздух“. Стойността на проекта е 23 452 193,46 лв. (100% БФП), от които: 19 934 364,45 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 517 829,01 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Периода на изпълнение на проекта е 60 месеца.

 

 

 

 

Материалът Община Видин стартира изпълнението на проект “За по-чист въздух в Община Видин“ е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!