BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поставиха бронзов барелеф на арх. Стефан Стефанов в родното му село

Поставиха бронзов барелеф на арх. Стефан Стефанов в родното му село

Мемориалният знак бе открит от кмета на Монтана Златко Живков

Гранитна плоча с бронзов барелеф на арх. Стефан Стефанов вече  стои на фасадата на кметството  в родното му село Горно Церовене. Мемориалният знак бе открит от кмета на Монтана Златко Живков, кмета на селото Ангел Ангелов и единият от двамата синове на арх. Стефан Стефанов, арх. Николай Стефанов. Неговият брат Йордан също е архитект. Венци поднесоха председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов и  директорът на Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“ Красимира Каменова. Автор на барелефа е скулптура  Димитър Гоцак.

„Имах щастието лично да познавам арх. Стефанов. Той бе изключително благ човек и помагаше на всички. Когато кандидатствах в художествената академия беше сигурен, че мястото ми е там и ми даде увереност да го постигна“, разказа Гоцак.

Пред присъстващото мнозинство бе представена накратко биографията на бележития син на Горно Церовене.

Стефан Йорданов Стефанов е роден на 3 април 1926 година. Учи в училището „Отец Паисий“ в родното си село и реалните гимназии в Берковица и Михайловград. През 1948 г. е приет като студент по архитектура в Държавната политехника.  Започва работа през 1954 г. в Михайловград /днешна Монтана/ след това в “Софпроект“ към Столичния градски съвет. Участва в проектирането на редица жилищни и обществени сгради в ж.к. „Изток“. Самостоятелно проектира 19 жилищни блока в  комплекса. През 1959 г. е назначен за директор на новосформираната Окръжна проектантска организация в Михайловград. По негово време е построен центърът на Монтана, ресторант „Монтанензиум“, партийната вила, административната сграда на ОКС и около 10 индивидуални къщи в града, Берковица и селата. В края на 1960 г. отново започва работа в „Софпроект“. Проектира архитектурната част на Пречиствателна станция за питейна вода – Панчарево, пет жилищни блока в комплекс „Гео Милев“, жилищен блок на ул. „Оборище“ (срещу Софийския университет), интериори на магазини по улиците „Калоян“ и „Алабин“, и др. С колектив проектира градоустройственото решение на комплекс „Гео Милев“.

От  1966 г. е преподавател във висшия институт по строителство(сегашния УАСГ)., но не спира да проектира и публикува научни книги. През 1973 г. става доцент, а през 1980 г.  професор. Пред 1983 г. за декан на Архитектурния факултет на ВИАС. Умира на 24 септември 1996 г., по време на лекция.

„Радвам се, че днес сме се събрали тук да почетем този достоен наш земляк, оставил забележително архитектурно наследство. На него дължим днешния облик на Монтана, които грижовно пазим и обогатяваме, защото това е историята на нашия град“, заяви в обръщението си кметът на Монтана Златко Живков.

Той припомни не само за големите инвестиции, направени за реконструкцията на центъра на града и на парк Монтанензиум, но и за подобренията в родното село на арх. Стефанов. Само през последната година там са изразходвани около 200 хиляди лева., за ремонт на покрива на кметството, на детската площадка и за читалището.

Посещения: 5 055

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!