BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сменят ръководството на “Ел Би Булгарикум” след стачните действия на работниците

Служители от държавното дружество „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, членове на синдикалната организация на КНСБ в производствената база във Видин, които в понеделник започнаха предупредителни стачни действия, днес се срещнаха с министъра на икономиката и индустрията Петко Николов.

С протестна декларация, приета на 21 май, работниците настояха за увеличение на основните заплати с 30 процента, осигуряване на безопасни условия на труд, гаранции за спазване на всички разпоредби на трудовото законодателство, активен социален диалог с ръководството на дружеството.

Освен техни представители днес на срещата в министерството на икономиката присъстваха и председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост Славчо Петров, както и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

По време на разговорите бяха подчертани редица натрупани проблеми в предприятието и бяха поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други. Подчертан бе и нарушеният диалог между работниците и ръководството.

На срещата министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприеме необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Петко Николов указа да се разработят условия, при които в максимално кратки срокове да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%. Министърът разпореди и да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум“ и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

За проблеми, свързани със заплащането и условията на труд, синдикалната организация на КНСБ в “Ел Би Булгарикум” алармира още в началото на годината. На 30 януари 2024 г. също бе приета Декларация с протестни искания, в която бяха поставени искания за ръст на заплатите и за спазване на трудовото законодателство.


Източник: КНСБ

Материалът Сменят ръководството на “Ел Би Булгарикум” след стачните действия на работниците е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!