Facebook

4 години в гръцки затвор може да лежи българка, осъдена задочно в Солун

4 години в гръцки затвор може да лежи българка, осъдена задочно в Солун

Българката споделя, че е икономист по професия и има 37 години трудов стаж. Вече шест години води съдебна битка. Настоява за анонимност заради близките, които не знаели за случая. През юли 2013 г. хладилен камион, тръгнал от България, е засечен в Гърция – с 24 хил. литра безакцизен етилов алкохол. В документите, намерени в гръцкия шофьор, като изпращач е вписана нейна фирма. Година по-късно тя вече е обвиняема като съучастник в контрабанда. По думите на жената за това престъпление гръцкото законодателство предвижда наказание от 5 да 20 години затвор. Тя твърди, че няма нищо общо със сделката и че с данните на фирмата ѝ е злоупотребено. Затова е сигнализирала и българските власти. Според мен данните са ми изтеглени от Агенцията по вписванията или Търговският регистър, защото имам задължение, по българските закони, всяка година да публикувам финансовите си отчети, подпечатани с печата на дружеството ми. И при сканирането и публикуването – този печат е в умален размер. В умален размер се вижда, че е фалшифициран печатът на заловените документи. Може би го правят, защото като чукнат Булстат на такава фирма – без дейност, да не излизат данъци, тя е чиста”, коментира пред камерата на БТВ подсъдимата, предаде Novini.bg.
У нас е направена графологична експертиза, според която има разминавания между печатите, а пловдивската полиция дори започва разследване за фалшифициране. Гръцките разследващи се фокусират върху това, че фирмата не е развивала дейност. „За тях е равнозначно, че съм извършила престъпление, защото в Гърция било немислимо да имаш фирма и с нея да не осъществяваш дейност. Интересното е, че в България ми казват, че са написали отговор и според него, гърците нямало право да ме обвинят. При тях е точно обратното – този отговор е добавен като доказателство към обвинителния ми акт. Това е омагьосаният кръг”, посочи жената. През ноември 2018 г. тя получава четири години затвор, а преди два месеца, в заседание, за което не била уведомена, присъдата ѝ е потвърдена. Новият ѝ адвокат ще иска анулиране на решението. Жената заяви, че нейна позната ѝ е дала съвет да си извади фалшива лична карта и да напусне страната или да си излежи присъдата и след това да си търся правата.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 11

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!