BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Автентични танци от Видинския край оживяха на сцената на читалището във Флорентин

Новини Празнични

Автентични танци от Видинския край бяха представени на сцената в салона на Народно читалище „Пробуда – 1925“ в село Флорентин. Събитието, което на 11 ноември събра любители на фолклора на Видинския край, се проведе в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“. Той се изпълнява от Народно читалище „Ахинора – 2003“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22 на Национален фонд „Култура“.

В началото на събитието експертът от екипа на проекта Емил Иванов представи запозна с основната цел на проекта, а именно – идентифицирането и съхраняването на местни народни танци, обичаи и традиции, които са типични само за Видинския регион и в момента, на фона на демографската криза в областта, има риск да бъдат загубени за идните поколения. Емил Иванов обясни, че са проведени теренни проучвания в десетки населени места, където са проведени срещи с читалищни дейци, самодейци и други представители на заинтересованите страни, направени са две проучвания – едното на традициите и обичаите и другото на автентичните народни хора. Той допълни, че на финала е изработването на два карти филма, които също ще представят това фолклорно богатство на видинския край – традициите и обичаите, както и автентичните хора.

На сцената на читалището на живо бяха представени три автентични фолклорни танца – „Оре де шапте“, „Кълушу“ и „Къймя“. Присъстващите имаха възможност да гледат и откъси от заснетите кадри за филма, представящ народните хора. Бяха показани няколко танца, като зрителите научиха и подробности за тях: Данец – 2/4 тактов размер. Мегданско хоро, с което се е правело придвижването при различни обредни обичаи, като на пример зарязване на лозя, кръщенета сватби и др.; Шокъте – 2/4 тактов размер. Автентично хоро, характерно хоро за село Косово (община Брегово). Танцува се ситно; Сигна (Ситница) 2/4 тактов размер. Бързо и темпераментно хоро, което се е танцувало по влашките мегдани и е заимствано между влашките села. Затова Ситница или Сигна се танцува, колкото фигури с ляв, толкова фигури и с десен крак, тоест две по две, като хорото е на две части; Бадарацоая – 2/4 тактов размер. Типично косовско хоро със захождания наляво и надясно. Основна част на хорото се танцува на място, като преходите между се отбелязват с тропане на крак – ляв или десен, в зависимост от началната фраза на танца; Кърлигу – преведено означава Кука, именно в танца, след захождания две по две – наляво и надясно, с десен крак се изнася напред и леко въртеливо движение се прибира назад. Именно това е така наречената Кука; Гъмзовияна – типична версия на хорото от село Косово. Това хоро има няколко наименования във видинската част на влашките села. Може да се срещне с името Шауляна, Кошовяна и др. Хорото се танцува на две части, като преходите са чукчета и захождания напред, заимствани от други две хора – Батута и Бутанел; Хорото Усторой, на български казано чесън, се танцува в абсолютно всички влашки села на видинско. Хорото е мегданско и се танцува наляво и надясно със ситни стъпки в първата си част и с по-големи стъпки във втората си част. Хорото е живо и темпераментно и може да се срещне под името Тарандък. На финала на сцената бяха изпълнени още две автентични хора – Алунел и Хайдучаска.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Добави във

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!