BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангелов: Ако искаме да хвърлим маските и да се върнем към нормалния си живот, единственото решение са ваксините

Ангелов: Ако искаме да хвърлим маските и да се върнем към нормалния си живот, единственото решение са ваксините

Министър Ангелов: Ако искаме да хвърлим маските, ако искаме да се върнем към нормалния си живот, единственото решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините

„България постигна много за месеците, през които водим битката с пандемията. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам критики и предложения, но не и отрицание на всичко, което постигнахме до момента“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната. По думите му няма здравна система в света, която да не е изправена пред това изпитание. „Държавите и обществата заплащат висока цена – с труда, с доходите, с икономиката, с психичното здраве, а и с живота на гражданите. Епидемичната ситуация се усложнява, като в няколко области е изключително сериозна, поради което допълнителни мерки трябва да се въвеждат на локален принцип“, коментира Ангелов.

Здравният министър благодари на хората, които спазват противоепидемичните мерки, на работещите на първа линия в системата на здравеопазването, както и на служителите, ангажирани с логистиката по осигуряване на ваксини, лични предпазни средства, консумативи и всичко необходимо за протичането на ваксинационния процес и за обезпечаване потребностите на лечебните заведения у нас. „Ако искаме да хвърлим маските, ако искаме да се върнем към нормалния си живот, единственото решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините“, беше категоричен здравният министър.

Във връзка със съобщението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за блокирана от Австрия партида от оксфордската ваксина Богдан Кирилов съобщи: „Анализът на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към ЕМА констатира, че към момента няма доказателства за причинно-следствена връзка между съобщените два случая на тромбоза след имунизация при пациенти в Австрия и ваксината.“ Партидата е доставена в 17 държави, като на 12 февруари България е получила 31 200 дози от нея. Направен от ИАЛ анализ на съобщените у нас нежелани лекарствени реакции показва, че в България не е регистриран подобен случай. „Честотата на нежелани реакции, която отчитаме при тази партида, е по-ниска спрямо общата за всички одобрени към момента ваксини“, допълни Кирилов. Общо докладваните нежелани реакции след имунизация срещу COVID-19 са 840, или около 3 на 1000 души население. Най-често се съобщава за грипоподобни симптоми и локална болка на мястото на убождането.

Изпълнителният директор на ИАЛ припомни, че Европейската комисия е договорила допълнителни 4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които ще бъдат осигурени в рамките на следващите две седмици за гражданите на държавите членки. Очаква се потвърждение колко дози ще получи България.

„При повишаващото се през последните две седмици ниво на заболеваемостта в страната, България запазва позицията си по този показател – 16-то място в Европейския съюз и 5-то на Балканския полуостров. Това показва, че вълната е налице навсякъде“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

14-дневната заболеваемост в България е 380 на 100 хил. души население, при значителни диспропорции в разпространението на коронавирусната инфекция, отчетено в различните области. Най-сериозна е ситуацията в област Плевен – със заболеваемост 553 на 100 хил. души население, в област Кюстендил – 535/ 100 хил. и в област Враца – 500/ 100 хил. На другия полюс, с ниски нива на регистрирана заболеваемост, са областите Търговище – 41 на 100 хил. души население, Видин – 92/ 100 хил. и Кърджали – 106/ 100 хиляди.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 423

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!