BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисова: Община Видин е съпричастна и помага на видинската болница с всичко, което е законосъобразно

Борисова: Община Видин е съпричастна и помага на видинската болница с всичко, което е законосъобразно

Община Видин е съпричастна и помага на видинската болница с всичко, което е законосъобразно.
Това заяви заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова на пресконференция, в която участваха също председателят на Общинския съвет Генади Велков и общинският съветник Валери Василев, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Целта бе да се запознае видинската общественост какви реални действия са предприети в помощ на МБАЛ „Света Петка“.
Кметът на Видин д-р Цветан Ценков поддържа постоянна комуникация с ръководството на болницата и се работи в тясно сътрудничество за решаване на проблемите на лечебното заведение, заяви Борисова. Тя съобщи, че от МБАЛ „Света Петка“ до момента са поискали от Общината да бъдат осигурени общински жилища за лекари, които имат желание да дойдат и да работят във Видин. „Вече сме предоставили два апартамента на лекари. Вчера – още един, за лекар-гинеколог, който ще работи във видинската болница и така ще стане възможно отново да започне да функционира Акушеро-гинекологичното отделение. Подготвили сме и други апартаменти, защото очакваме още двама лекари да дойдат във Видин“, каза заместник-кметът.
Медицински специалисти от здравните кабинети в детските и учебните заведения съвместяват задълженията си там с работа на допълнителен трудов договор във видинската болница, допълни Борисова. Тя допълни, че Община Видин е в добро сътрудничество както с МБАЛ „Света Петка“, така и с всички институции. „Ще припомня, че в началото на годината медицински специалисти от Общината бяха в помощ на Регионалната здравна инспекция при осъществяването на здравен контрол на граничния пункт на Дунав мост 2“, посочи Борисова.
„Видинската болница ще продължи да работи. Община Видин и занапред ще бъде насреща и от каквото МБАЛ „Света Петка“ има нужда, стига да е законосъобразно, ние ще го направим. В името на болницата, в името на здравето на видинските граждани“, увери заместник-кметът.
Председателят на Общинския съвет Генади Велков коментира несъстоялото се заради липса на кворум извънредно заседание на ОбС за обсъждане на състоянието на болницата. Той подчерта, че е било напълно излишно, особено при сегашната влошаваща се епидемична обстановка. Велков напомни още, че проведените в миналото извънредни заседания реално с нищо не са помогнали за решаване на проблемите на лечебното заведение, основният от които е липсата на кадри. Коментира още, че финансовото състояние на болницата не е толкова тежко, каквито твърдения има в общественото пространство. Според последния доклад, представен в Министерството на здравеопазването, към 30.09.2020 г. МБАЛ „Света Петка“ отчита обща сума на текущите задължения в размер на около 2 997 000 лв., като същевременно болницата има вземания на стойност около 1 130 000 лв.
Общината и ОбС помагат на МБАЛ „Света Петка“ в рамките на възможното, подчерта Велков. Той беше категоричен обаче, че в момента няма как да се предостави финансова помощ на видинската болница в размер на 250 000 лв., за което настояват някои общински съветници искат. Една от причините е, че се налага сегашното общинско ръководство да плаща задължения от предходния мандат.
На пресконференцията бе съобщено, че се планира в бюджета на Община Видин за 2021 година, в който ще има повече средства за капиталови разходи, да се отдели определена сума за извършване на необходими ремонти в МБАЛ „Света Петка“.

Снимка:архив

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 148

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!