BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов: Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с ЕК, за да не поставят под риск ваксинационните планове

Борисов: Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с ЕК, за да не поставят под риск ваксинационните планове

Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, за да не поставят под риск ваксинационните планове на държавите членки. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Панагюрище, часове преди да започне видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Премиерът подчерта, че държавите членки на ЕС са се разплатили изключително коректно с фирмите производители, но независимо от това доставките не пристигат при договорените срокове и количества. Министър-председателят ще постави остро темата за обсъждане на предстоящия Европейски съвет днес.

Борисов настоя Европейската комисия да бъде стриктна и строга в спазването на договорени количества доставки с фирмите производители на ваксини.
„Правим всичко необходимо и се надявам Комисията да действа много по-твърдо, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, категоричен бе премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта, че твърдо подкрепя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във всичките й действия за осигуряване на договорените количества ваксини.
Премиерът Борисов допълни, че държавата е в готовност да изпраща самолет за доставката на ваксините, тъй като по този начин ще бъдат спестени 1-2 дни от транспортирането им. „Със самолета ще изпратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила. А с това темпо това на ваксинация, два спестени дни от доставката означават още 40 000 ваксинирани българи“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Да се направи електронен или зелен паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, за да не им се налага да си правят писиар тестове при пътувания или да се поставят под карантина. Тази тема министър-председателят Бойко Борисов също ще обсъди на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет. „Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет, сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот“, уточни премиерът Борисов, докато бе на посещение в Панагюрище.
По време на посещението на премиера Борисов в Панагюрище кметът на града Никола Белишки запозна министър-председателя с изпълнението на важни за общината проекти.

Правителството отпусна средства в размер на 2 573 480 лева за почистване на речното корито на р. Луда Яна на два етапа в регулационните граници на Панагюрище. „Почистете коритото, каквото сте поискали, сме осигурили като финансиране“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят отбеляза също и значението за Панагюрище на изградената неотдавна спортна зала „Арена Асарел“, която разполага с 2000 места. В нея могат да се практикуват над 25 вида спорт, а прилежащата към нея спортно-тренировъчна зала с капацитет 250 места функционира и като самостоятелен обект.

Снимки:фейсбук

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 22

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!