BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов обяви разхлабване на мерките, махат КПП-тата след Гергьовден

Борисов обяви разхлабване на мерките, махат КПП-тата след Гергьовден

От утре инструкторите за издаване на свидетелства за правоуправление ще могат да работя при засилени мерки за сигурност.

„От днес отворихме планините, нека всички спазваме мерките. Водим се от едно нещо – броят на заболелите и починалите. Ако се вдигне тази бройка, след като разхлабихме мерките, то ще ги върнем“, каза Борисов.

Ще се разреши практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания. Трябва да се спазва дистанция и дезинфекция.

„Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни, като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните“, каза министър-председателят.

„Ще трябва да се научим да живеем с този вирус поне още 2-3 години. След два-три месеца ще има по-силен удар на вируса, според световни организации“, разкри Борисов.

Премиерът разкри, че България ще се включи със 100 000 евро за ваксина, произведена в ЕС.

„Извънредното положение във Франция се удължи до юли. При нас експертите работят да отменим извънредното положение, но ще има санитарно извънредно положение“, коментира Бойко Борисов.

„Целта на КПП-та е да продължи дистанцията, за мен те изиграха много положителна роля. Ще пуснем КПП-тата след Гергьовден“, разкри премиерът. Така ще освободят 200 униформени за София и над 11 000 от пунктовете за страната, за да се пренасочат по кварталите.

За детските градини и яслите правителството и Щабът не са постигнали съгласие. „Ще поставим на риск учителите, както и децата, за които може и да няма проблем, но за родителите да“, допълни Борисов.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът.

„Губим милиарди левове на месец. Всяко работно място носи приходи, но не и големи икономически ползи и облекчение на хазната. Всички мерки са за облекчаване на психическото здраве на хората. Ще отворим и големите заведения, ако се спазват мерките. Но засега ще благодарим на хората, които няма да седнат на заведение, ако видят голямо струпване. Ако не сработят мерките, ще ги върнем, също и КПП-тата“, каза Борисов.

„Българската здравна система е сигурна и добре финансирана. Имало 50% по-малко инфаркти – това няма как да го скриеш. А колко скъпо се лекуват? Когато всичко това свърши ще си направим много изводи. Ами двете пациентки, завърнали се от Холандия, които са знаели, че са заразени, но не са го казали на границата. Чак когато са се прибрали в Хасково са потърсили лекар“, завърши Бойко Борисов.

Посещения: 138

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!