BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вече сме в Шенген по въздух и вода. Какво се променя?

Вече сме в Шенген по въздух и вода. Какво се променя?

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, създадена през 1985 г., ще наброява вече 29 членки – 25 от 27-те страни членки на ЕС и съседите му – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Шенгенското пространство позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол.

Какво трябва да знаем?

Всички граждани, пристигащи от и заминаващи до страни членки на пространството, няма да подлежат на паспортен контрол на вътрешните въздушни и морски граници. Те ще бъдат насочвани към обособени гейтове.

При пътуване в рамките на Шенген по въздух няма да е необходима декларация за съгласие за пътуване на дете. При несъгласие на единия от родителите за извеждане на детето извън граница, той може да откаже да му бъде издаден паспорт. Ако вече му е издаден такъв, единият родител има право да подаде молба в съда по местоживеене и той автоматично издава забрана за пътуване на това дете.

Остават в сила и проверките на случаен принцип на съмнителни лица.

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Настъпват промени и по отношение на пасажерските и търговски кораби, пристигащи у нас. Пасажерите на кораби, които пристигат от Шенгенска страна няма подлежат на гранична проверка.

Корабите от трети страни ще трябва да акостират на пасажерските терминали по българското Черноморско крайбрежие, които се намират в Бургас, Варна и Несебър.

Ще има промяна и при проверките на плавателните съдове за спорт, туризъм и развлечение в това число и яхтите. Когато яхта идва от шенгенското пространство, тя няма да подлежи на гранична проверка. За тези от трети страни както и досега следва да се явят на ГКПП за проверка. Останалите ще могат да акостират в яхтените пристанища.

Граничните власти ще прилагат метода за анализ на риска за всички плавателни съдове, които влизат в български териториални води.

Посещения: 8 678

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!