BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Видин празнува! Удостоиха трима достойни видинчани със званието „Почетен гражданин“

Трима достойни видинчани получиха на Димитровден званието „Почетен гражданин“

На 26 октомври отбелязваме духовния празник на град Видин и почитаме паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Празникът започна с тържествена литургия в едноименния катедрален храм, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. На празничната служба присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев, секретарят на Общината Валери Димитров.
Видинският владика поздрави събралите се в църквата хора, като припомни в словото си достойното житие на светеца – закрилник на града и призова да се поучим от неговата вяра и безкористност и заедно днес да отправим молитва към него, за да ни подкрепя и бди над Видин в трудното време, което преживяваме.
При спазване на противоепидемичните мерки, в залата на Драматичния театър „Владимир Трандафилов“ се проведе тържественото заседание на Общинския съвет. Пропускателният режим бе със зелени сертификати, уточняват от общината. Гражданите без такъв документ имаха възможност да си направят бърз антигенен тест на входа.
На тържествената сесия присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, НВП Даниил, представители на държавни институции, на общинското ръководство и на администрацията, общински съветници, кандидати за народни представители, граждани. Гост на заседанието беше и кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от Коалиция ГЕРБ-СДС, който днес, заедно с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, бяха на посещение във Видин.
Председателят на Общинския съвет Генади Велков откри тържественото заседание, като поздрави всички присъстващи с „добре дошли“ в залата на първата построена в България театрална сграда. „Преди повече от 130 години се създава фонд „Постройка на Драматичен театър – Видин“. През 1887 година – само няколко години след Освобождението, видинските граждани в младата ни държава мислят за култура и за изкуство и правят дарения, за да се построи театърът. Тези хора са имали дух и ми се иска и ние да имаме този техен дух, да бъдем наистина техни последователи“, заяви в словото си Генади Велков. И пожела на видинските граждани да са здрави, да работят в името на своя град и да обичат великия, красив, старопрестолен, хилядолетен Видин.
„Радвам се, че на това тържествено събитие, което ни събра днес в сградата на Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, чиято 130-годишнина честваме, намираме този духовен пламък, който през вековете е водил нашия град“, каза в приветствието си кметът на Общината. „Живеем в динамични, интересни и трудни времена на остри противопоставяния между различни групи в нашето общество. Единствено чрез връщане към изконните традиции, към нашите корени и към вярата ще можем да очакваме по-добри години“, коментира д-р Цветан Ценков. Той беше категоричен, че сегашното разделение не е нужно на никому и подчерта, че с поведението си през изминалите две години е доказал на съгражданите си, че работи единствено в името на Видин. Кметът сподели, че на днешния празничен ден молитвите му са за просперитет за града и за България. И изрази надежда в следващия Парламент да влязат тези хора, които най-добре ще защитават интересите на Видинския регион, както и да се сформира стабилно правителство, което да води България напред.
Д-р Ценков благодари на председателя на Общинския съвет Генади Велков и на общинските съветници за добрата съвместна работа, като изказа признателност и на представителите на опозицията за конструктивната критика. Видинският кмет подчерта, че през оставащите две години от мандата има още много работа да се свърши. „Трябва да се обединим и да следваме заветите на нашия покровител свети Димитър Солунски, така че Видин да се върне отново на картата на България като важен геостратегически, туристически и културен център“, заяви д-р Ценков. Той призова видинските граждани да пазят здравето си и им пожела успехи и късмет.
Приветствие отправи и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил: „Нека не гледаме един на друг непрекъснато с осъждане, с противопоставяне, с вражда, а да видим собствените си грешки. Да видим, че сами не можем да постигнем нищо, ако не се обединим, ако не пренебрегнем личния интерес и не работим за общото благо“.

По традиция на тържественото заседание заслужили граждани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“.
Посмъртно отличието бе присъдено на Венцислав Станев – виден общественик, социално ангажиран с проблемите на образованието във Видин, дългогодишен директор на най-старото училище в града „Цар Симеон Велики“. Почетните знаци приеха съпругата на Венцислав Станев – Нели, и едната от дъщерите му. Нели Станева благодари за оказаната чест и посочи: „Нямаше друг човек с такъв неизчерпаем оптимизъм, че Видин – градът на две граници и на голямата река, ще има по-добро бъдеще. И нека в този момент, спомняйки си за Венци, да си обещаем, че всеки ще направи нещо мъничко, така че Видин да заеме мястото, което историята му е отредила“. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Венцислав Станев.
С решение на Общинския съвет с почетното звание бе удостоен и проф. д-р Валентин Джонов – изтъкнат лекар, автор на десетки докторски и магистърски дисертации, преподавател по различни учебни програми по медицина, оказал незаменима помощ на Община Видин с дарителските си кампании. „Бъдещето на Видин зависи от нас. И всеки трябва да даде своя принос – доколкото силите ни позволяват. Само по този начин ще можем да изградим един по-хубав град и една по-хубава държава, с които да се гордеем“, заяви проф. Джонов.
Със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ е удостоена и Мадлен Радуканова – олимпийска шампионка с националния отбор по художествена гимнастика от Токио’ 2020 и носителка на редица престижни отличия от национални, европейски и световни първенства. От името на Мадлен, която заради ангажимент с националния отбор нямаше възможност да присъства на заседанието, отличието прие нейният баща – известният футболист от близкото минало Милен Радуканов. „Мадлен е израснала във Видин, защото през всички години на детството си тя цяло лято беше на село при бабите и дядовците си, както и в град Видин. Смея да твърдя, че тук тя е придобила този характер, който й помогна да стигне до това високо ниво в спорта“, заяви Милен Радуканов. Той изрази надежда, че дъщеря му ще е вдъхновение за видинските деца също да спортуват и да преследват своите мечти.

По случай духовния празник на Видин поздравителен адрес бе получен от президента на Република България Румен Радев. „Древната история, крепостта „Баба Вида“ и красивият син Дунав правят града Ви специален. Истинското му богатство обаче са хората, които го съграждат ден след ден и чиито сърца милеят за родния край. Нека силата на съзиданието и любовта към Видин, завещани от дедите, Ви окрилят за справяне с предизвикателствата на днешния ден, дават импулс и енергия заедно да съграждаме по-достойна и справедлива България“, се казва в адреса. Поздравителни адреси по повод Димитровден са изпратени от посланика на Израел Н. Пр. Йорам Елрон, от областния управител на Видин Огнян Асенов, от кметове на общини, както и от почетни граждани, сред които ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев и проф. Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на висшето учебно заведение.
Довечера от 21:00 ч. Община Видин ще подари на жителите и гостите на града празнична заря.
Общинска пресслужба

Посещения: 253

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!