BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Внесоха първия проект в новото Народно събрание – за промяна на Конституцията

Внесоха първия проект в новото Народно събрание – за промяна на Конституцията

В деловодството на парламента пръв е представен проектът на обединението „Демократична България“ за промени в Конституцията – първият законопроект, внесен в новото Народно събрание, показва справка на онлайн страницата на институцията.

Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от „Демократична България“ и продължава събирането на необходимите за внасянето му поне 60 подписа.

Проектът предвижда поставяне на главния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев, окончателно реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС) като орган на съдийско самоуправление с намалена квота на парламента, въвеждане на пряка конституционна жалба, създаване на конституционно основание за провеждането на лустрация, посочват от коалицията.
В деловодството е внесен и проектът за промени в Изборния кодекс, с който се предлага избор на нова Централна избирателна комисия, въвеждане на гласуване по пощата, отпадане на тавана от 35 секции в страните извън Европейския съюз, обособяване на изборен район извън страната и видеозаснемане и излъчване от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.
Пакетът от законопроекти, свързани с електронното управление, и инициативите за закриване на специализираните съдилища и прокуратури и преобразуване на антикорупционната комисия предстои да бъдат внесени по-късно, информират от „Демократична България“.

Снимки:БНР

Източник:dariknews.bg

Посещения: 81

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!