BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Временни противоепидемични мерки са въведени в област Велико Търново до 29 март

Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на закрито и открито – празненства, панаири, събори, фестивали на територията на общините в областта.

На пазари и тържища се осигурява физическа дистанция от 1,5 м. между сергии, маси и щандове, създава се организация за еднопосочно движение и предотвратяване на струпвания на гражданите, извършва се дезинфекция на търговските площи и се спазват задължително въведените досега противоепидемични мерки.

Препоръчва се на общините да преустановят дейността в присъствена форма на школи и самодейни състави от танцовото и музикално изкуство, които са на общинска издръжка и по възможност да преминат на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС).

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за личностно развитие за учениците от пети до дванадесети клас в град Свищов. За останалите населени места от област Велико Търново, при увеличаване на заболяемостта от COVID-19 в училищата, директорите незабавно инициират преминаването на обучението в електронна среда, съгласно и при условията на Заповед №РД-09-3159/11.11.2020 г. на министъра на образованието и науката (МОН)

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, екскурзии, спортни празници и др., организирани от училищата за всички възрастови групи. Изключение от забраната се допуска за

– провеждането на занимални (дейности по самоподготовка) за учениците от първи до четвърти клас;
– провеждането на състезания и олимпиади от календара на МОН.

Присъствените учебни занятия на учениците от първи до четвърти клас, занималните, олимпиадите и състезанията се провеждат при спазване на Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020/2021 г. в условията на COVID-19

Допуска се провеждането на присъствени занятия в езикови центрове, образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица по начин, който не допуска смесване на деца от различни групи на центъра.

Препоръчва се на кметовете на общините в област Велико Търново да направят мотивирано предложение до министъра на образованието за издаване на заповед в изпълнение на §1, ал. 3 от Преходни и заключителни разпоредби към Наредба за допълнение на Наредба №5/2006 г. за предучилищното образование, а именно „през учебната 2020/2021 г. децата записани на задължително предучилищно образование в детска градина/училище в област, попадаща в червената зона, съобразно критериите на министерство на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора“ и издадена заповед от министъра на образованието.

Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител – родител или настойник, в заведенията за обществено хранене, (ресторанти, питейни заведения, кафе – сладкарници) и в търговските центрове, вкл. и такива от тип МОЛ.

В заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, питейни заведения, кафе – сладкарници) се осигурява физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 (шест) човека на една маса.

Собствениците на търговските комплекси и големите търговски вериги за хранителни и нехранителни стоки задължително осигуряват: пропускателен режим, съобразен с капацитета и търговската площ на обекта, като не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. метра, недопускане на струпване на касите и спазване на задължителна дистанция от 1,5 м, недопускане на територията на обекта без защитна маска за лице и извършване на учестена дезинфекция.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 56

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!