BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Въвеждат по-строги мерки в област Видин

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Видин.

Това стана ясно на провелото се заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин.

На срещата, водена от областния управител Огнян Асенов присъстваха заместник областните управители Шишман Чаушев и Илия Каменов, ръководители и представители на РЗИ-Видин, ОД на МВР, ТД „Национална сигурност“, РДПБЗН-Видин, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово, МБАЛ “Св. Петка“- Видин, Община Видин, ЦСМП – Видин и Регионалното управление на образованието – Видин.

Директорът на РЗИ д-р Венцислав Владински докладва епидемичната обстановка в областта и информира, че за последното денонощие са регистрирани 46 нови случая на COVID-19. Средната заболеваемост е 532 души 100 000 население за последните 14 дни. От 2 дни област Видин попада в тъмночервена зона по разпространение на COVID-19. На болнично лечение са 103 от диагностицираните, като са настанени в различни лечебни заведения в страната. Стана ясно, че 11 167 лица от областта са със завършен имунизационен цикъл.

Представителят на РУО информира, че към момента 8 паралелки от област Видин са поставени под карантина. Всички детски градини са в работен режим.

Заместник-директорът на МБАЛ „Света Петка“- Видин отбеляза, че към момента в лечебното заведение има настанени 63 човека с доказана коронавирус инфекция. Стана ясно, че ръководството е в готовност при необходимост да настанява пациенти и в сградата на старото инфекциозно отделение, чиято леглова база е за 30 човека.

Д-р Владински представи на вниманието на присъстващите проект на заповед, с която се въвеждат следните временни противоепидемични мерки на територията на област Видин, считано от 11.10.2021 г. до 24.10.2021 г.:

1.Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и др. школи.

2.Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3.Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета и други).

4.Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

5.Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

6.Преустановяват се провежданията на масови спортни събития, както на закрито, така и на открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.

7.Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

8.Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице.

9.Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

10.Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

11.На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

12.Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от област Видин.

13.Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).

14.Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

За учениците от област Видин се въвежда ротационен принцип на обучение.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

След дискусия и изразяване на мнения от присъстващите по така предложения текст, заповедта бе приета единодушно.

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповеди на Министъра на здравеопазването. В рамките на днешния ден, заповедта ще бъде изпратена на Главния държавен здравен инспектор за съгласуване. Същата ще подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на РЗИ – Видин по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Оспорването не спира изпълнението ù.
Областният управител Огнян Асенов отбеляза, че ситуацията изисква засилване на контрола по спазване на мерките и изиска представители на РЗИ-Видин, ОД на МВР и на общините от областта да сформират екипи, които да извършват обходи и да контролират спазването на въведените противоепидемични мерки.
При промяна на епидемичната обстановка Областният временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин ще заседава отново.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!