BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ и ВМРО водят преговори за референдум

ГЕРБ и ВМРО водят преговори за референдум

В момента се провежда среща между народни представители от ВМРО и ПГ на ГЕРБ. На нея се водят преговори и се обсъжда подкрепа на ГЕРБ за идеята на ВМРО за провеждане на референдум относно предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция:

– Въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според Конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право;
– разширяване на правомощията на президента;
– създаване на текст в Конституцията, който да предвижда въвеждане на задължителна военна служба.

След вчерашните преговори между двете партии бе постигнато споразумение и ГЕРБ приемат предложенията ВМРО за допълване на проекта за нова Конституция по следните теми:

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:
– вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
– издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

– съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, като изразяваме решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции.

2. В Конституцията да се опише подробно герба на РБ – основен национален символ. Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

4. За правата на българските общности зад граница:
– Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.
– Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието – да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.
6. Гласуването да бъде определено като граждански дълг.

Източник:Novini.bg

Посещения: 22

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!