BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двойна надница за работещите по Великден

Двойна надница за работещите по Великден

Заплащането на работата по великденските празници може да достигне четирикратен размер, съобщиха от пресцентъра на Главна инспекция по труда /ГИТ/. От там уточняват, че по време на допълнителния почивен ден – 4 май, с увеличение се заплаща само трудът, който е извънреден.
Поради съвпадането на 1 май с Велика събота Великденският уикенд през 2021 г. ще бъде с един ден по-дълъг. Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1 май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени. При работа на неприсъствения 4 май обаче трудът се заплаща с увеличение само ако се явява извънреден, като увеличението е 75 на сто, посочват от ГИТ.
От инспекцията припомнят, че минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дена за отбелязване на Великден – от 30 април – Велики петък, до 3 май – понеделник. Ако работата на празничен ден е и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100 процента увеличение, се посочва в съобщението.
Трудът на официален празник, в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден. Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на извънредния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на периода, за който той е въведен и то с 50 процента увеличение, напомнят от ГИТ.
Графикът при сумирано отчитане на работното време трябва да е утвърден поименно за целия период, за който то е въведено. Когато се налага полагане на извънреден труд, той трябва да е възложен с предварително издадена от работодателя заповед, се казва още в съобщението.

Посещения: 85

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!