BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатите приеха промените в Изборния кодекс на второ четене

Депутатите приеха промените в Изборния кодекс на второ четене

Депутатите приеха на второ четене промените в Изборния кодекс. На следващи избори ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини, като избирателят ще може да избира как да упражни правото си на глас, реши парламентът. Централната избирателна комисия ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване.

Депутатите решиха още, че национален референдум може да се провежда и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Промяната в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление беше предложена от ВМРО чрез заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс. Предложението не беше подкрепено от правната комисия, но получи подкрепа в пленарната зала със 114 гласа „за“, 61 „против“ и 2 – „въздържал се“.

Отхвърлено беше предложението на ВМРО да се намали нужният брой жители за образуване на кметство от 350 на 200 души и те да могат да си избират кмет.

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, свързани с данните в протоколите и с отчитането на резултатите от машинното гласуване.

Потвърдените гласове от машинното гласуване следва да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки, записаха депутатите.

В протоколите от секционните комисии вече ще се отбелязва общият брой на недействителните, сгрешените и унищожените бюлетини заедно, а не поотделно, както досега. Ще се посочва общо и броят на избирателите в списъците и тези, вписани допълнително.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 18

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!