BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Ценков: Надявам се Видин да стане един от значимите фестивални центрове на Балканите(Видео)

Д-р Ценков: Надявам се Видин да стане един от значимите фестивални центрове на Балканите(Видео)

„Развитието на културата е сред приоритетите на общинското ръководство и изминалата почти една година от настоящия мандат ясно го показва“. Това заяви кметът на община Видин д-р Цветан Ценков на съвместна пресконференция с директорите на Драматичния театър – Дейвид Славчев, на Симфониета Видин – Мирослав Кръстев, и на Държавен куклен театър – Павлинка Трифонова. Пресконференцията се проведе по повод старта на новия театрален сезон, като ръководителите на културните институти обявиха какво могат да очакват почитателите им през следващите месеци и заявиха готовност за съвместна работа за развитието на културата във Видин.

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков използва случая, за да представи визията на общинското ръководство за развитие на културната сфера, с оглед използване на потенциала, който Видин има. Градоначалникът обяви, че тези усилия срещат подкрепа и от страна на Министерство на културата, в лицето на министър Боил Банов и неговите заместници.

„Всички те виждат във Видин един огромен потенциал, само ние, видинчани, не го виждаме, което за мен е доста стресиращо. Какво искам да кажа?! Пак с много двуяки чувства понеже сме в тази сграда. Мина един доста сериозен ремонт, а вече един месец по-късно имаме счупени седалки, строителят не си е измил прозорците, не е изчистил като се качвате по тези стълби. И стигаме до това, че що за безумие да нямаш на тази уникална за Видин, за страната сграда, надпис“, каза д-р Ценков.

Кметът коментира, че директорът на театъра успял да обедини млади хора, които да започнат да работят в театъра и изрази надежда да продължават да идват още нови млади попълнения. Д-р Ценков напомни, че театърът е вече самостоятелно юридическо лице. В този ред на мисли той съобщи за някои бъдещи идеи на общинското ръководство:

„Втората крачка, която Община Видин ще направи е да създаде първия Общински културен институт“.

Идеята на Общината е в този Културен институт да се обединят усилията на всички културни институции в града, за да се покаже, че Видин е един от трите духовни центъра на България.

„Къде сте виждали в света срещу Митрополията, тоест традиционната религия, да имаш джамия, в съседство да имаш и „Синагога“? Всеки един от посланиците, който посети Видин през тези месеци на Covid-ситуация, беше очарован от Видин, но ние, видинчани, не сме очаровани“, посочи градоначалникът.

Според д-р Ценков, твърде негативно гледат видинчани на живота като цяло, а и на културно-историческото наследство на града. По думите му, Видин има огромно бъдеще в развитието на фестивалите. Кметът разкри една доста интересна новина, свързана с Международния фолклорен фестивал, който се проведе в началото на месеца. Той съобщи, че има уговорка с посланика на Ирландия в бъдеще да участват ирландски гайдари на фестивала, за да се види връзката между гайдите от Родопите и гайдите от Ирландия.

„Надявам се наистина следващата година да е много по-добра за нас и следващия сезон за театъра. Надявам се с Общинския културен институт наистина Видин да стане един от значимите фестивални центрове на Балканите, не на България, на Балканите. Защото можем да го постигнем, ако се обединим, и ако институциите си говорят помежду си“, подчерта д-р Ценков.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 37

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!