BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК възстановява на България над 15 млн. лева, разходвани за борба с АЧС през 2020 година

ЕК възстановява на България над 15 млн. лева, разходвани за борба с АЧС през 2020 година

Сумата е максимален процент от разходите, съгласно европейското законодателство – 75%

Европейската комисия (ЕК) одобри всички направени разходи от Република България през 2020 г. за борба със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и ще възстанови максималния допустим процент от тях, съгласно европейското законодателство – 75%. Възстановените средства ще бъдат в размер на над 15 млн. лева, съобщиха от БАБХ.

По-рано през тази година ЕК възстанови на страната ни повече от 22,5 млн. лева за мерките, приложени през 2019 г.

През месец ноември 2020 г. в България се проведе одит от Европейската комисия за оценка на мерките, прилагани от българските власти за борба със заболяването.

Представителите на комисията оцениха високо изготвянето и прилагането на междуведомствения План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България през 2020 г., всички прилагани от компетентните органи мерки, приетите законодателни промени и доброто сътрудничество между всички заинтересовани институции в борбата с АЧС.

В резултат на прилаганите мерки от началото на 2020 г. до момента в България се отчита положителна тенденция за намаляне на броя на огнищата на АЧС при домашни свине в сравнение с 2019 г. Спадът е с близо 60%, като през 2019 констатираните огнища са 44, а през 2020г. – 19 на брой.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 10

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!