BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва изпълнението на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“

Новини Празнични

Един от проблемите, пред които област Видин е изправена е процесът на обезлюдяване, който особено силно засяга малките населени места. Тази влошена демографска обстановка създава редица рискове. Един от тях е свързан със заплахата от безвъзвратната загуба на множество танци, обичаи, ритуали, които са част от културното наследство на даденото населено място и на България. Опазването на това богатство е предизвикателство за съвременното ни общество и задължение към идните поколения. Проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, по който бенефициент е Народно читалище „Ахинора – 2003“, си поставя за цел да допринесе именно за идентифицирането и съхраняването на местни народни танци, обичаи и традиции, които са типични само за Видинския регион.

За постигане на тази цел на първо място ще се извърши проучване на терен, като екипът по проекта ще посети населени места в общините в областта. Ще бъдат проведени срещи с представители на местните читалища, самодейци и други. По този начин ще бъдат установени уникалните и специфични традиции, обичаи и танци.

Конкретните дейности, които ще бъдат изпълнени, включват разработване на две проучвания – едното на традициите и обичаите във Видинския край и второто на автентичните народни хора, както и изработка на два кратки филма (с дължина 10-15 минути) – единият, представящ традициите и обичаите и вторият, показващ автентични танци, характерни за населените места в региона. Ще бъдат организирани също така две събития, които ще представят културното богатство на Видинския край – от една страна танците, а от друга страна традициите и обичаите.

За разпространение на целите, дейностите и видео клиповете по проекта ще се използват активно социалните мрежи, както и е предвидено в бюджета платени публикации за разпространение на целите и дейностите по проекта, както и заснетите видео материали.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Добави във

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!