BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва ремонтът на 7,7 км от път II-81 Берковица – Монтана

Започва основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица – Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово (от км 86+289 до км 94+000). Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Долж – Монтана: Съвместни стъпки за по-добра свързаност“. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва след кръстовището с път III-815 за с. Боровци и с. Замфирово, преминава през с. Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана, през нея преминава натовареният трафик от София, през „Петрохан“ за Монтана и Лом. С изпълнението на проекта ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, като се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.

Обновеният участък ще бъдe с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъде ремонтиран мост при 86-ти км над река Бързия, който е с шест отвора и е дълъг 102 м. Съоръжението ще е с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

Основният ремонт ще бъде изпълнен от „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 5 310 000 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „Пътконсулт Инженерингс“ ДЗЗД, в което участват: „Консулт Инженерингс“ ЕООД и „Пътконсулт 2000“ ЕООД, и договор за 114 270 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 890,40 лв.

Общата стойност на проекта е 5 846 411,78 лв. От тях 4 969 450,01 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 759 975, 08 лв. е национално съфинансиране. 116 986,69 лв. е приносът на АПИ. Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!