BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кабинетът отпусна средства за Рилския манастир

Кабинетът отпусна средства за Рилския манастир

Още преди две години започнахме да отпускаме пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет.
„Първата година бяха около 21 милиона за заплати, м.г. – 26 милиона, тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички, – не искам да се караме, и за да няма въпроси от типа „защо няма за манастирите и за духовната академия“, е честно да кажем какво сме направили. Сутринта и на Коалиционен съвет одобрихме отпускането на следните средства: за 2020 г. кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1.3 милиона лева за Рилската света обител. Между другото, мярката 60/40 работи добре и в манастирите“, уточни премиерът. 600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на обителта.
Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще посети Рилския манастир, защото има изграден 40-километров път, но само на едно място има свлачище, което трябва да бъде ремонтирано. Отделно от това, държавата отпуска и 1.3 милиона лева за изграждане на пречиствателна станция в манастира, съобщи още премиерът.
Църквите и манастирите ще могат да кандидатстват за още 14 милиона евро по програми за реставрация, на практика 33 църкви и 84 манастира вече са разплатени по предишната програма, допълни министърът на земеделието Десислава Танева.
На заседанието си днес министрите одобриха и отпускане на още 200 хиляди лева за Бачковския манастир, за Троянския – 200 хил., за манастира в Кръстова гора – 300 хиляди лева. „Това е нашият Атон, а основната църква там едното й крило е почти разрушено“, допълни премиерът.
Министрите отпуснаха и още 500 хиляди лева за църквата в двора на Духовната академия, която е с множество течове, а в нея освен богомолци, има и множество студенти, които провеждат занятия. Наесен кабинетът ще отпусне още 400 хиляди лева за ремонта й, допълни Борисов.
Още 15 милиона лева дава държавата на Столична община за училища и детски градини.
„Когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София, и тези псевдодемократи сега бяха синьо-червената мъгла в София преди – те ги разпродадоха тези градини. Оттогава досега над 100 нови детски градини са направени. Тази памет трябва да се пази, не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, те са се родили вчера, а партиите им от години разграбват София“, възмути се премиерът.

Източник: Дарик нюз

Посещения: 8

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!