BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Видин се срещна с жителите на Новоселци и Дунавци

Кметът на Видин се срещна с жителите на Новоселци и Дунавци

Продължават срещите на видинския кмет с жители на общината

„Целта ни е през следващите три години малко по малко, но постоянно да ремонтираме улици, няма как това да стане изведнъж, защото проблеми с инфраструктурата има във всички населени места“, заяви кметът д-р Цветан Ценков, който вчера проведе срещи с населението в Новоселци и Дунавци. Той беше заедно с председателя на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кмета Светослав Скорчев и секретаря на Общината Валери Димитров, информират от местната администрация.

„Аз и моят екип всяка седмица ще бъдем в населените места. Идеята е на тези изнесени приемни хората да споделят конкретните проблеми, защото те навсякъде са различни“, каза видинският кмет.
Община Видин очаква да получи целева помощ от държавата в размер на около 2 700 000 лв. за подобряване на инфраструктурата, съобщи д-р Ценков. Той призова хората в Новоселци и Дунавци, заедно с кметовете си, да определят улиците, които най-спешно се нуждаят от ремонт, за да бъдат включени в програмата за капиталови разходи.
В момента се прави обследване във връзка с подготвян проект за цялостна подмяна на уличното осветление в община Видин с енергоспестяващо, обяви д-р Ценков. И допълни, че според направените предварителни анализи това ще доведе до икономия от над 70% на разходите за ел. енергия.

По време на срещата в Новоселци жители на селото споделиха за трудностите, които срещат с узаконяването на имотите си, върнати при разпадането на аграрно-промишлените комплекси (АПК). Във връзка с това кметът коментира, че първата стъпка към тяхното отстраняване е изработването на нов Общ устройствен план на Община Видин – процес, който вече е стартирал.

Хората се оплакаха и от лошото състояние на кофите за смет. От общинското ръководство обясниха, че използваните в момента контейнери са взети под наем, но са започнали процедури Общината да закупи собствени такива, както и да се сдобие с необходимата техника за сметосъбиране.
Проблеми има и с нарушаване на реда от страна на някои жители на Новоселци, за което са подавани многократно жалби. Видинският кмет пое ангажимент да проведе среща с МВР и с прокуратурата и да се информира какви действия са предприели отговорните институции. Д-р Ценков припомни в тази връзка, че Общината стартира поетапно изграждане на система за видеонаблюдение, което да обхване всички населени места и да помогне за поддържане на реда и сигурността.

На срещата в Дунавци граждани поискаха подкрепата на кмета на Видин за решаване на проблема с миризмата от свинекомплекса. Д-р Ценков обясни, че са провеждани срещи с ръководството на предприятието, но Община Видин няма правомощия да разрешава или забранява функционирането на подобен промишлен обект. Увери обаче, че заедно с експертите в администрацията ще обсъдят какви са законовите механизми, с които Общината разполага в този случай.

Жители на Дунавци изразиха загриженост и за състоянието на видинската болница. До тук се е стигнало заради недобър мениджмънт, каза кметът. Той обясни, че мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, но Общината помага според възможностите си за решаване на проблемите на МБАЛ „Света Петка“, основният от които е липсата на кадри. В тази връзка с решение на Общинския съвет се предоставят безвъзмездно жилища на лекари, желаещи да работят в нашата болница, припомни д-р Ценков. И съобщи, че се полагат усилия и е постигнат напредък да заработят отново отделенията по акушерство и гинекология и по нервни болести, да бъде разкрито отново урологично отделение, както и за възстановяване на съдовата хирургия.

Снимки:община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 111

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!