BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на „вечния длъжник“ – НС прие абсолютната 10-годишна давност

Край на „вечния длъжник“ – НС прие абсолютната 10-годишна давност

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност за частни задължения на физически лица, реши окончателно парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за задълженията и договори. Законопроектът беше внесен от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено, записаха народните представители, предаде Novini.bg.
Давността не се прилага за вземания: от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество; за непозволено увреждане; за неоснователно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; и за обезщетения по Кодекса на труда.

Давността няма да тече и за вземания по повод приватизационна сделка и по повод имуществото, реституирано по реда на нормативен акт, допълниха текста депутатите по предложение на Христиан Митев /“Обединени патриоти“/, направено в пленарната зала.

Предвижда се абсолютната давност да важи и за заварените дългове, не само за новите. За заварените случаи 10-годишната давност започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането, предвиждат новите текстове, които бяха допълнително прецизирани в пленарна зала по предложение на Искрен Веселинов /“Обединени патриоти“/.

Промените ще влязат в сила шест месеца след обнародването им, решиха окончателно депутатите.

Христиан Митев коментира, че със законопроекта ще се сложи край на един проблем, който вече десетки години тормози българското общество и засяга стотици хиляди български граждани – прекратява се фигурата на т.нар. „вечен длъжник“. Той отбеляза, че години наред има непрестанно и критики от Европейския парламент по въпроса.
Искрен Веселинов коментира, че се гарантира възможността на кредитора с всички способи да си прибере вземания, но се поставя един разумен срок от десет години, в който изпълнението да тече.

От тези десет години изрично изключваме времето за съдебни дела, посочи той. Т.е. като законодател, смятаме, че взимаме едно добро и балансирано решение, което защитава и интересите на кредитора, но и дава надежда на длъжниците, каза Веселинов.
Снимка:НС

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 360

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!