BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МЗ чака експертни становища, за да реши за „АстраЗенека“

МЗ чака експертни становища, за да реши за „АстраЗенека“

Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на компанията „Астра Зенека“. Интересът към тази ваксина спадна значително. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция, цитиран от БГНЕС.

Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, каза още министърът и уточни, че ако се стигне до такъв вариант количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата.

Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще се прецени какво ще се прави с тях. До момента не е унищожена нито една ваксина, уточни министърът.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на „Астра Зенека“.

Запитан за хаоса в информационната система за записване на час за ваксинация, Ангелов каза, че очаква предложение от „Информационно обслужване” за решение на проблемите.

Системата е направена автоматична, за да се избегне човешка грешка, заради липсата на ваксини в момента, това работи против нас, призна Ангелов.

От своя страна зам.-министър Жени Начева съобщи, че дози РНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма.

Министър Ангелов обяви още, че до края на деня ще бъде установена по-бърза процедура, по която общопрактикуващите лекари ще получават ваксини от регионалните здравни инспекции.

На 16 април се очакват 14 хиляди дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а на 26 април- 24 хиляди дози, уточни министърът на здравеопазването.

Източник:БНР

Посещения: 17

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!