BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митрополит Даниил:Решението на МС е велика радост за нас, за целия Видин, защото храм „Свети вмчк Димитър Солунски“ е изключителна ценност за града

Митрополит Даниил:Решението на МС е велика радост за нас, за целия Видин, защото храм „Свети вмчк Димитър Солунски“ е изключителна ценност за града

Правителството отпусна 950 920 лв. за консервация и реставрация на храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ в град Видин.
Новината съобщи министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

В изявление пред медиите, Видинският митрополит Даниил благодаря на премиера за отпуснатите средства и за политическата отговорност, която за пореден път поема.

На провелият се брифинг, на който присъства още заместник областният управител Лъчезар Попиванов стана ясно, че от 2012г., е ограничен достъпа до определени места в храма поради опасност от срутване, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. „Храмът се нуждае от ремонт. Опитвани са много начини да се намерят средства“, каза Видинският митрополит и обясни, че е входено писмо в Министерски съвет с искане на средства за ремонт и със съдействието на народния представител от ГЕРБ Росица Кирова, сумата е подсигурена. Митрополитът уточни, че първо ще бъде направено обследване за състоянието на храма и след това ще бъде препоръчан начинът за извършване на ремонтните дейности.
„Днешното решение на Министерски съвет е велика радост за нас, за целия Видин, защото катедралният храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ е изключителна ценност за града“, каза в заключение Видинският митрополит Даниил.

Снимки:Областна администрация-Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 26

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!