BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Намалиха състава на ЦИК, ще се назначава от президента

Намалиха състава на ЦИК, ще се назначава от президента

Депутатите гласуваха намаляването на броя на членовете на Централната избирателна комисия на 15. Това стана, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс, предложени от ПГ „Има такъв народ“. Текстовете бяха гласувани със 155 гласа „за“, 72 – „против“ и двама „въздържали се“.

Гласуваният окончателен текст предвижда комисията да се състои от 15 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Централната избирателна комисия се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определени от президента, въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, решиха още депутатите, допълва Дарик.

Предвидено е предложенията да се обявяват на интернет страницата на президента на републиката.

При попълване състава на ЦИК бе прието да се прилага методът на най-големия остатък като партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция.

В хода на дискусията подкрепа за така предложените текстове от ИТН заявиха от парламентарните групи на БСП и ДПС. От ГЕРБ остро възразиха срещу начина, по който ще се избира новата ЦИК и гласуваните правомощия на президента.
Представителите на ГЕРБ поискаха да отпадне текстът, с който се отнема възможността за попълване състава на ЦИК от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент. Основен аргумент бе принадлежността на България към европейското семейство и фактът, че ЕП се избира и от българските граждани. Предложението им не бе прието, но стана причина заместник-председателят на парламента Татяна Дончева да попита защо Христо Гаджев /ГЕРБ/ прави въпросното предложението и не е ли то в полза на конкретен човек. Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“ заяви, че предложението се прави за човека Ангел Джамбазки, който шофирал пиян.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 29

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!