BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Народният представител Любен Иванов: Редица проекти ще бъдат реализирани в общините на област Видин

Народният представител Любен Иванов: Редица проекти ще бъдат реализирани в общините на област Видин

В държавния бюджет за 2024 година са включени за финансиране нови проекти на общини в България, сред които са и общините Видин, Кула и Грамада. Това стана с приетите преди седмица промени в Закона за държавния бюджет за 2024 г., с които се увеличават с 631 приоритетните проекти по Инвестиционната програма за общински проекти. „Това са общини, които не бяха изпълнили лимита от определени им средства. В самия Закон за държавния бюджет е заложено на няколко месеца да се актуализират проектите и общините, които не са достигнали своите лимити – например за Грамада това са 6 милиона, за Видин са 50 милиона лева – да добавят своите проекти, които да бъдат приемани от Народното събрание като актуализация на държавния бюджет“, обясни в тази връзка народният представител Любен Иванов.

Той уточни, че за община Видин това означава около 5 милиона лева допълнителни средства. Около 3,5 милиона лева от тях са за основен ремонт на втората част от бул. „Панония“ в град Видин, а останалите са за проектиране благоустрояването на десет квартала в града, сред които е и кв. „Нов път“, както и за проектиране на кът за отдих в село Покрайна. Народният представител изрази особено задоволство от факта, че Община Видин обръща такова сериозно внимание на кварталите на град Видин. „Досега нямаше проектиране на междублоковите пространства – сега с отпуснатите около милион и половина ще могат да се проектират спортни площадки, детски площадки, нови междублокови паркови пространства, което ще е полезно за видинските граждани“, каза той. Освен това Община Видин вече е приключила дейностите по проектиране на канализацията на село Градец и сега ще се търси финансиране за реализацията и на това.

Община Кула се финансира с около 2 милиона лева – за стадиона, за технически проект за благоустрояване и обновяване на парка в гр. Кула; за технически проекти за основен ремонт на улици в населените места в Община Кула, като се отпускат около 700 000 лева за ремонта на Младежкия дом в Кула. „Младежкият дом сме предвидили в бъдеще да бъде един музей, в който да са разположени находките от разкопките на „Кастра Мартис“. Обсъдихме много подробно и възможностите за изграждане на един исторически парк от Младежки дом надолу към стените на „Кастра Мартис“, отбеляза народният представител.

В община Грамада ще се проектира парк, зона за отдих, ремонти на улици в град Грамада и населените места в общината, допълни Любен Иванов.

„Много се радвам, че за да внесат общините тези проекти, работихме заедно и съгласувахме приоритетите, които са за самите общини. Прави впечатление, че общините, които досега нямаха пари за проектиране, точно на това наблягат – да получат пари за проектиране и да могат да подобрят състоянието на селата и на градовете“, отбеляза Любен Иванов.

Той напомни, че предходното редовно правителство, Кабинетът Денков-Габриел, възприе така нареченото „проектно бюджетиране“ чрез Закона за държавния бюджет. По този начин парите за общините се отпускат за проекти, които те са подали към Министерство на финансиране. „Хубавото при този начин на бюджетиране е, че всяка една община знае за следващите две години какъв е нейният лимит и може да определи своите приоритетни проекти и да ги представи на Министерството на финансите за финансиране“, обясни Любен Иванов.

Народният представител подчерта, че това е нов подход, революционен за България, който дава възможност на общините да имат стратегия за развитие. „Не както е било досега – само послушните на ГЕРБ общини получаваха финансиране в края на годината чрез Постановления на Министерския съвет. Правителството Денков-Габриел подмени подхода с цел да се постигне едно справедливо разпределение на средствата за всички общини, независимо от политическата окраска на кметовете им – всяка една община, в зависимост от големината й, в зависимост от проектната й готовност, в зависимост от нейните приоритети, може да кандидатства, да получи пари и да реализира приоритетите си“, отбеляза Любен Иванов.

Той напомни още, че в последните дни на Кабинета Денков – Габриел бяха увеличени средствата за общинските служители, като държавата отпусна пари за увеличение на заплатите им с 15%, което се прави за първи път в последните 20 години. Според Любен Иванов това е стъпка в посока укрепване на капацитета на общините, тъй като един проблем, с който местните администрации се сблъскват, е напускането на общинските служители заради ниските трудови възнаграждения.

Посещения: 2 574

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!