BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Не мина ветото на президента върху текстове от Закона за съдебната власт

Не мина ветото на президента върху текстове от Закона за съдебната власт

Депутатите в Правната комисия отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Закона за съдебната власт, приет на 3 септември, предаде Novini.bg. Измененията бяха повторно одобрени с 15 гласа „за“ и 7 „против“.

В началото на заседанието думата взе съветникът на Румен Радев по правни въпроси – Емилия Друмева. Тя обясни мотивите към ветото.

„Ветото на президента не е противопоставяне, а възможност за обсъждане“, коментира Друмева.
Стана ясно, че държавният глава е срещу системното предлагане от страна на най-висшия политически орган в страната – Народното събрание, на „кариерни бонуси“ за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), който като конституционен орган е призван да гарантира независимостта на съдебната власт.

В мотивите към ветото на президента се казва още, че когато законът създава предпоставки определени лица да бъдат назначени в по-високи по степен органи на съдебната власт въз основа на критерии, различни от обективните критерии, съществува риск от надделяване на съображения от политически характер, а оттам и риск за независимостта на магистратите. В тази връзка новата редакция на чл. 28 от ЗСВ противоречи на принципа за разделение на властите (чл. 8 от Конституцията) и на принципа за независимост на съдебната власт (чл. 117, ал. 2 от Конституцията).

По време на обсъжданията в правната комисия от екипа на президента изтъкнаха, че има конституционно дело № 10/2020 г. за обявяване на противоконституционност на разпоредбата на §. 4 от ЗИД на ЗСВ за изменение разпоредбата на чл. 28, ал. 1 от ЗСВ (обн. ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. изм. и доп. – ДВ, бр. 11 от 7 февруари 2020 г.) в частта ѝ, предвиждаща при изтичане на мандата на член на ВСС или при предсрочното му прекратяване последният да се възстановява … „или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

Зад ветото застанаха от БСП.

От ДПС обаче възразиха, че е грешно битова мнението, че става въпрос за „кариерни бонуси“ и не се съгласи с мотивите на президента.

От ГЕРБ не се изказаха по ветото на президента.

Междувременно членовете на Правна комисия трябва да одобрят и процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Централната избирателна комисия.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 16

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!