BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обичаят „Виене на уруглица“

Новини Празнични

Турлашката култура е уникална не само с типичния говор, но и с традициите и обичаите, които се практикуват. Община Чупрене е едно от местата, където с много любов самодейци и читалищни дейци се опитват да съхранят и предадат на идните поколения парченцата от автентичната култура на турлаците. Едно от тези парченца е обичаят „Виене на уруглица“, който е фрагмент от турлашката сватба.

За него разказва Сашка Големшинска, секретар на НЧ „Христо Ботев-1897“, село Чупрене.

Турлашката сватба започва в петък – в петък привечер се събират жените от селото и започват виенето на уруглицата. Това е знаме – прът, на който е завързано платно, бяло и червено, и всяка от жените, носи цветя. Уруглицата започва да се вие с цветя, червени конци и две червени ябълки, като едната от ябълките се слага на върха на знамето, на уруглицата. И докато се вие уруглицата, се пеят песни.

След като уруглицата е готова, млада жена от тази група, взема кобилица и два котела и всички жени, заедно с деца, тръгват към чешма, която трябва да е изворна. Наливат вода в котела и започват хоро около него, като в котела освен вода се слагат свърдел, пръстен и стотинки – свърделът да е ербаплия, младоженецът; пръстенът да е в чест на невестата и стотинките, за да са богати и честити младоженците. Жените започват да играят хоро около котела и да пеят. В един момент се рита котелът, а децата започват да събират стотинките. Котелът се пълни отново и пак се играе хоро, после отново се рита, налива се трети път, след което цялата група се връща към дома на младоженеца.

Там вече са се подготвили за тях. По- старите жени са направили питка, която се нарича при нас шугля, и сирене. Жените, които са се прибрали от чешмата, взимат по залче от питката и от сиренето и си тръгват. А стопанката ги изпраща с пожелание да се приберат, да се наспят и на другия ден да идват и да започват същинската подготовка за сватбата. На другия ден започва да се готви. Момичета с бъклици, които са украсени с цветя и пълни с вино, тръгват да обикалят селото и да канят хората за сватбата. Това е в съботата. В неделята вече е същинската сватба – на обяд хората идват, веселят се…“

Последно ритуалът „Виене на уруглица“, като елемент от традиционната турлашка сватба, е правен през 80-те години на миналия век. Сега, благодарение на читалищните самодейци в Чупрене, той беше възстановен и представен на няколко събития в различни населени места в региона.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Добави във

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!