BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Образователните и културни институции във Видин получиха Почетни грамоти по случай 24 май (Снимки)

Образователните и културни институции във Видин получиха Почетни грамоти по случай 24 май (Снимки)

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Община Видин организира тържество, което се проведе сред стените на средновековната крепост „Баба Вида“ съобщават от пресцентъра на областния град.

От сцената на Летния театър началото на тържеството постави Раиса Росенова, ученичка от четвърти „б“ клас на Основно училище „Иван Вазов“, която рецитира стихове, посветени на празника.

Официални гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, областният управител, началникът на Регионалното управление на образованието, председателят на Общинския съвет И заместник областните управители.

Слово по повод 24 май произнесе кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Той заяви, че независимо от различните условия тази година, Общината отдава заслуженото на нашите учители, дейци на културата и изкуството и всички тези, които работят за духовното просвещение. „Скромен жест на внимание, който обаче съдържа безкрайното ни признание и уважение към труда, усилията и всеотдайността на съвременните будители. Искам да ви благодаря, уважаеми учители, че през последните два месеца дадохте всичко от себе си, за да организирате едно успешно онлайн обучение и нашите деца да не пропускат уроците си. Благодаря и на културните институти, които чрез различни форми, проявявайки инициатива и креативност, не забравиха за своите почитатели и публика. Сигурен съм, че ще се справим и с това предизвикателство, когато сме единни и се подкрепяме” – каза в словото си д-р Ценков. Той се обърна с посланието да тачим имената и делото на създателите на нашата азбука – светите братя Кирил и Методий, които осветяват пътя ни като нация и оставят най-силното оръжие – буквите, защото благодарение на писмеността българският народ съхранява своята духовна сила и изгражда своята държавност. „С огромно вълнение и преклонение пред мисията на всеки един от вас – просветители и творци, ви честитя празника, като ви пожелавам да бъдете достойни граждани на старопрестолен Видин, да разпръсквате светлината на знанието и науката, да сътворявате с вдъхновение и талант своите произведения, за да се гордеем с това богатство! – пожела видинският кмет.

Приветствия поднесоха също НВП Даниил и Веселка Асенова. След това заедно с кмета на Видин и заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, официалните гости бяха поканени да връчат почетните грамоти на образователните и културни институции от Общината, които тази година се дават в знак на признателност, уважение и обществено доверие. Наградата за Филиал Видин на Русенския университет „Ангел Кънчев” прие областният управител.

След това началникът на РУО – Видин Веселка Асенова награди от името на министъра на образованието и науката с почетните грамоти „Неофит Рилски“ трима учители от Община Видин за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование: Милена Миланова – главен учител по български език и литература в ППМГ „Екзарх Антим I”; Цветанка Тодорова – старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Цар Симеон Велики” и Пролетка Цветкова – директор на ОУ „Иван Вазов”. Традиционната индивидуална награда „Антим I Видински“ бе връчена на ОУ „Любен Каравелов”.

От името на всички наградени благодарност изказа Десислава Божидарова, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей, която определи 24 май като празник на българския дух.
Тържеството завърши с песента „Хубава си, моя горо”, в изпълнение на Елена-Стефани Асенова, ученичка от седми „б“ клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“.

В съответствие с изискванията на извънредната обстановка заради COVID-19, бяха спазени всички противоепидемични мерки посочват от местната администрация.

Снимки:Община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 206

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!