BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Берковица обявява първо издание на Национална литературна награда за сборник разкази „Йордан Радичков“

С решение на ОбС– Берковица от 20 декември 2019 г. е учредена Национална литературна награда „Йордан Радичков“ в гр. Берковица, съобщиха от пресцентъра на Община Берковица.

Конкурсът се организира от Общината зс представител от Министерството на културата. Носителят на наградата „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно жури. Община Берковица, в качеството си на домакин, кани за жури в конкурса литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков или са работили с него. В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.

По статут конкурсът е национален и ежегоден. Наградите се връчват в гр. Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври.

Лауреатът получава парична премия в размер на 2000 лева, грамота от Община Берковица и статуетка по мотиви от произведения на Йордан Радичков.
Втора награда – 1000 лв. и грамота.
Трета награда – 500 лв. и грамота.

Условия за участие: В дебютното издание на конкурса могат да участват всички български автори, издали сборник с разкази през последните 2 години.

Желаещите да се включат в конкурса изпращат 5 бр. книги (сборник с разкази), кратка творческа биография, адрес, телефон и имейл за контакт на адрес: гр. Берковица, площад „Йордан Радичков“ 4, Общинска администрация, „За конкурса“ до 17:00 ч. на 31.07.2020 г.

Журито тази година е в състав: Георги Господинов, проф. Инна Пелева, проф. Вера Ганчева, Горан Атанасов, (Община Берковица). Силва Хачерян, (Министерство на културата). Председател: Георги Господинов

Георги Господинов е писател („Естествен роман“, „Физика на тъгата“ и др.), литературен изследовател, редактор и преподавател. Носител на редица престижни международни и национални литературни награди, сред които Вазовата награда, „Български роман на годината“, „Христо. Г. Данов“ и др.

Проф. Инна Пелева е литературен историк. Автор е на монографични изследвания върху Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов и Йордан Радичков, („Йордан Радичков. Дума, разказ и тъга, 2004). Научните й интереси са насочени към проблеми на родната културна и литературна история от Паисий до Радичков и Пасков. Проф. Пелева е сред най-известните изследователи на Радичковото творчество.

Проф. Вера Ганчева е издател, университетски преподавател, преводач от скандинавски езици. Била директор на издателство „Народна култура“ повече от 10 години. През 1996-1997 г. е директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Автор на книги, очерци и научни трудове.

Горан Атанасов е председател на комисията по „Образование, наука, култура, спорт, младежки дейности и вероизповедания“ към ОбС-Берковица. Негови авторски текстове са отличавани на националните конкурси „Южна пролет“ и „Яна Язова“.

Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности“ към Министерството на културата.

За допълнителна информация:
Адрес: гр. Берковица, ПК 3500, пл. Йордан Радичков №4;
Телефон: 0953/89 125

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 1

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!