BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Видин изгражда автоматична поливна система в Крайдунавския парк

Община Видин изгражда автоматична поливна система в Крайдунавския парк

Част от нея вече работи и извършва по модерен начин напояването на градската градина в участъка непосредствено след Художествената галерия. Придобивката става възможна след направено дарение. „Цялата поливна система, която поетапно ще изградим, ще бъде с дарения. Аз ще даря за изграждането на такава система в две паркови карета. Има други граждани, както и фирми, които искат да се включат. С цел нашата градска градина да върне своето достолепие“, каза кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков пред журналисти.
Той се увери на място как работи системата. Заедно с него бяха началникът на отдел „Екология“ в общинската администрация Светла Ангелова, директорът на Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов и директорът на Регионалното депо за твърди битови отпадъци Чавдар Славчов.
Автоматичната поливна система се състои от 18 пръскачки, които са настроени да работят на четири сектора. Всеки от секторите се полива за около 15 минути, след което започва напояването на следващия. Тъй като времето все още е по-хладно, системата ще се включва всяка сутрин в 8:00 часа. Когато времето се затопли, напояването ще се извършва в 3 или 4 часа през нощта.
„Видинската градска градина беше изключително занемарена и аз като човек, който живее тук, много негодувах от това безхаберие, което беше налегнало старите изпълнители, с които ние прекратихме договорите и сега за парковете се грижи общинската фирма“, сподели кметът. „Всякакви безпардонни спекулации, че кметът щял да даде на концесия нещо, имат само политически оттенък – да отклонят вниманието на нашите съграждани от усилията на общинската администрация и на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, категоричен беше д-р Ценков.
Той съобщи, че в момента се подготвя необходимата проектна документация за цялостното обновяване на парковите площи във Видин. В тази връзка на екип архитекти е възложено разработването на проект за участъка на парка от „Баба Вида“ до Колодрума, а друг екип извършва проектирането за зоната от крепостта „Баба Вида“, през „Шарампоя“, до Общинския пазар, както и за парк „Владикина бахча“. Целта е градските паркови пространства да придобият облик, с който видинчани да се гордеят. Освен това в тазгодишния бюджет на Общината са отделени средства за асфалтиране на алеи в Крайдунавския парк. Предстои да бъдат поставени нови съоръжения за игра и спорт, които ще радват видинските деца и юноши, допълни д-р Ценков.
„Двете ни основни цели са да възстановим достолепието на родния Видин и да го превърнем в една бъдеща балканска туристическа дестинация, стъпвайки върху даденостите, които имаме. И най-важното нещо, за което започвам да водя разговори още в понеделник в София, е Видин да се превърне в индустриална зона и това да даде шанс за работа на нашите съграждани, които искат да се завърнат от чужбина“, заяви кметът на Общината. И отбеляза, че скоро ще започне реализацията на частната инвестиция за откриване на ново предприятие в бившата бирена фабрика, въпреки пречките, създадени от „добронамерени“ наши съграждани. „Не мога да разбера те защо толкова мразят родния си град. Видин е прекрасно място, където може да се живее чудесно. Трябва да се гордеем с нашия град и да разберем, че само кметът и общинската администрация не могат да се справят с всички наследени проблеми, това зависи от усилията и на гражданите. Така че Видин да се превърне в перлата на Дунав“, каза кметът.


Екип Видин Вест

Посещения: 23

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!