BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Ружинци и доброволци възстановиха достъпа до чешма в село Плешивец

След няколко дни работа възстановихме чешмата на 450 м. от път Е-79 п Ружинци – Монтана в посока отбивката на горния разклон за с. Плешивец, сподели кметът на община Ружинци Александър Александров .Чешмата се намира в местността Панкини круши в една долчинка в ляво от пътя към Плешивец.
Започнахме с прокарването на път, който подсипахме с трошен камък и отводняване на района, споделя още кметът на общината.  В работата се включиха и доброволци. Открихме етернитови тръби, които захранват каптажа, но не успяхме да ги отпушим и затова направихме канал, извадихме тръбата, която беше поставена в каменното корито. Поставихме тръби , оправихме канавката по пътя, за да не може скатната вода да залива чешмата и района. Откри се текст: „Чешма направи се от селото воден фонд 1932 година“. Иво я изрисува с черна боя и се открои целия й блясък…

Легенда за чешмата

Една от легендите гласи, че преди много години се появила подземна вода на отсрещния хълм в местността при голямото дърво на Гламата ( скалист хълм, който е бил дъно на море, защото са намирани раковинки и миди) , където имало и оброк и заплашвала да отнесе селото. Брестовете ( там е имало римско селише, което е било захранвано с вода по керамични тръби, които стигат да моста за Белотинци Събрали се старейшините и решили да запушат водата, но с какво? Нямали днешната техника, но имали вълна, която стригали от хилядите овце. И колкото и безумно да ни се струва това, те натоварили 12 руна вълна и запушили извора, спрели водата, но…. Водата си знае работата и се появила в отсрещното дере…като изворче, но минали много години, столетия и през 1931 г. кмета събрал първенците и решили със собствени средства да направят чешмата, като изсекат скалата и направят корито и корита за поене на животните. Направили ФОНД , нещо модерно за времето си, сдружение за набиране на средства.

Материалът Община Ружинци и доброволци възстановиха достъпа до чешма в село Плешивец е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!