BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осъвременяват сградата на читалището в Монтана

Основният ремонт на сградата на най-старата културна институция в Монтана – читалище „Разум”, започва Днес пред входа му кметът на Монтана Златко Живков представи параметрите на проекта.

„До две години сградата ще изглежда по съвсем различен начин, заяви Живков. Ще бъдат обновени всички вътрешни пространства, подменени комуникационни и отоплителни мрежи. Ще бъде реконструирана концертната зала. Тя ще е с ново обзавеждане, оборудване и озвучителна система. Стойността на инвестицията е 2 160 000 лева. Проектът се реализира по оперативна програма „Региони в растеж” в изпълнение на интегрирания план за развитие на Монтана.

Сградата на читалището в Монтана е построена от 1934 до 1937 година.- Средствата са събрани от дарения. До 70-те години на ХХ век, читалище „Разум“ е единственият културен институт в града. На сцената на читалището се прожектира първият филм. Десетилетия наред в нея се организират концерти, поставят театрални, оперетни и балетни постановки. През 1981 година е затворена за ремонт. И така близо 40 години в нея са заключени спомените на хиляди граждани на Монтана, но всички твърдят едно – акустиката в залата е забележителна и се надяват отново да й се възхищават.





Общински пресцентър

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!