BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отново чума в област Смолян

Отново чума в област Смолян

Нова положителна проба за чума при мъртво диво прасе е установена в област Смолян, съобщиха на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. Пробата е от труп от глиган, намерен в района на с. Михалково, общ. Девин. Всички установени досега случаи на АЧС в област Смолян са при открити мъртви глигани, изследванията от отстреляните диви прасета са отрицателни, което означава, че инфекцията е стара, уточниха от ОДБХ.
Предстои да се издаде заповед за обявяване на инфектирана зона за случая при с. Михалково, уточниха представители на комисията. Мъртвият глиган е намерен от турист в опашката на яз. „Въча“, според заместник областния управител Владимир Гърбелов. Регистрираните досега огнища на АЧС в Смолянска област са край с. Змеица /общ. Доспат/, в района на Държавно ловно стопанство „Извора“ край Девин, с. Забърдо /общ. Чепеларе/. След заповедта ще бъде ограничен и достъпът до инфектираната зона, включително и за дърводобив. С новото огнище на АЧС ще се увеличат селищата в община Девин, чиито землища попадат в зоната, което на практика ще затрудни добиването на дърва за огрев за местното население. На жителите в засегнатите села ще бъде оказано съдействие да бъдат пренасочени за дърводобив в съседни землища, които са извън зоната на инфекция. Като втори вариант е възможността да изчакат двумесечния период на ограничаване на достъпа, уточняват лесоспециалисти. Близо 90 процента от жителите в селата в община Доспат, които се оказаха в първото огнище на АЧС при с. Змеица, вече са осигурени с дърва за огрев, заявиха представители на Южноцентралното държавно предприятие.
От Областната епизоотична комисия очакват отговор от Министерството на земеделието дали ще се разглеждат като неотложни дейности санитарните сечи в гори, намиращи се в инфектираните зони. От Районната дирекция на горите в Смолян посочиха резултати от проверки, според които извозването на дървесина от временен склад в рамките на зоните се извършва при стриктно спазване на мерките за биосигурност.
Областната дирекция по безопасност на храните е започнала изплащане на обезщетенията на стопаните, които доброволно умъртвиха свинете, отглеждани в „заден двор“. Общо 264 заявления за обезщетения са постъпили, като вече са изплатени в брой сумите на 29 от стопаните. Предстои в следващите дни да се получат по банков път и останалите обезщетения на 235 стопани от областта.
През миналата седмица са отстреляни 17 глигана с разрешителни за индивидуален лов, според данни на Областната епизоотична комисия. Внесено е предложение сезонът за групов лов за диви прасета да започне по-рано- от 15 септември, но разрешение за това засега няма, според информация от РДГ.

Източник: БТАОтно

Посещения: 8

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!