BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отчетоха изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Видин

Отчетоха изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Видин

Положителна е оценката за реализацията на целите, които Планът и разработената за изпълнението му Инвестиционна програма си поставят. Това показва изготвеният финален доклад-отчет, който заместник-кметът на Община Видин по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова представи. Събитието се проведе днес в залата на Областен информационен център – Видин, като участие в него взе и Мая Топалова от „Евростарт 2008“ ЕООД – дружеството, с което съвместно е подготвен документът.
Анализът на финансовото изпълнение на Инвестиционната програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Видин 2014-2020 г. (ИПГВР) показва, че към края на периода са изпълнени проекти за над 41 млн. лв. Във финалния отчет-доклад се посочва още, че през 2018 г. е започнало изпълнението на 2 проектни предложения: „Основна реконструкция на централна пешеходна зона” и „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин” (включващ като обекти две видински училища – СУ „Цар Симеон Велики“ и ППМГ „Екзарх Антим I“), които са успешно приключени. В момента се изпълняват четири проекта, включени в Инвестиционната програма на Общината: „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин“; „Подобряване на енергийната ефективност в общински административни сгради”; „Изграждане на социални жилища в град Видин“; и „Основна реконструкция на централна пешеходна зона – IV етап“.
Досега са изцяло завършени 28 от общо планираните 67 проекта (41,80%). „В Плана са разписани 67, които обаче съдържат в себе си множество по-малки проекти. За да има съответствие между отчета и това, което е планирано, те са обобщени, но реално над 100 на брой са реализираните към момента. Общината със собствени средства е направила доста проекти и е надхвърлила това, което е планирано в ИПГВР като собствен принос“, подчерта Мая Топалова.
Отчет-докладът завършва с конкретни препоръки при изготвянето на бъдещи стратегически планове и документи, свързани с развитието на Община Видин през програмния период 2021-2027 г. Една от тях е да се осигури максимално участие на гражданите в процеса на стратегическо планиране. Препоръчва се още в Плана за интегрирано развитие на Община Видин, който в момента се разписва, да бъдат включени и проектните предложения, присъстващи в Интегрирания план, но нереализирани по обективни причини или отпаднали от него, защото не попадат в обхвата на дефинираните три зони за въздействие. „Във връзка с разработването на Плана за интегрирано развитие, тъй като по предходния програмен период 2014 – 2020 г. се отделиха доста средства за централната част на града, целта на Общината е в бъдеще да се постави акцентът върху по-крайните квартали на Видин и към малките населени места“, заяви в заключение заместник-кметът Десислава Тодорова.

Екип Видин Вест

Посещения: 27

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!