BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От март до юни очакваме 1 млн. дози ваксини от „Пфайзер“ и 480 хил. от „Модерна“

От март до юни очакваме 1 млн. дози ваксини от „Пфайзер“ и 480 хил. от „Модерна“

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде БНР.

Той допълни, че смъртността не нараства, въпреки че има известен натиск в лечебните заведения – това се отнася главно за болниците в Кюстендил, Шумен и София.

Министър Ангелов коментира и предстоящите доставки на ваксини след кризата с доставките на продуктите на компанията „АстраЗенека“.

Той посочи, че се надява на по-сериозна реакция от страна на „АстраЗенека“ след заседанието на европейските лидери и всички критики, които понесоха за това, че обещаха голямо количество ваксини, а ще пристигнат едва 40% от тях. По отношение на конкретните числа министърът на здравеопазването отбеляза, че до края на февруари сме очаквали 142 000 дози, а вместо тях ще получим 52 800, като допълни, че това може да стане в събота, в неделя или в началото на следващата седмица.

Що се отнася до ваксините от другите производители, министърът посочи, че очакваме 1 милион дози от „Пфайзер“ от март до юни, а 480 000 – също от март до юни от „Модерна“. Готови сме, каза Костадин Ангелов, и сме създали пълна организация с ваксинационните пунктове и РЗИ-тата да приемем всичко, което пристигне в страната, за да не спира процеса със зелените коридори и на ваксинацията.

Той успокои, че са осигурени достатъчен брой ваксини за втората доза на тези, които вече са ваксинирани, както и за секционните избирателни комисии, областни и общински администрации, за да бъдат те предпазени в навечерието на изборите.

Снимка:Nova

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 22

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!