BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От руното до плъстения килим (Снимки)

От руното до плъстения килим (Снимки)

Днес в музей „Кръстата казарма“ бе представен проектът „Занаятчийница „От руното до плъстения килим“ – възраждане на един древен занаят“.

Проектът е подкрепен по Програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство“ на Национален фонд „Култура“ и партньори в неговото изпълнение са Видински фонд „Читалища“ и Регионален исторически музей – Видин.
Плъстенето като занаят отмира през 50-те г. на ХХ век. Днес само една майсторка-занаятчийка във Видинско изработва сувенири, използвайки архаичната техника. С проектът имаме амбицията да допринесем за спасяването от изчезване на този древен занаят.
За тази цел ще бъде извършено теренно проучване за съществуващи образци на „плъстене“ в рамките на област Видин. В музей „Кръстата казарма“ ще бъде създадено пространство за учене чрез преживяване, което ще се използва за кръжочни занимания по плъстене за 15 деца и младежи. Други 300 деца и младежи ще имат възможност да се запознаят отблизо с този древен и почти изчезнал занаят. В занаятчийница ще могат да се представят демонстрации, интерактивни беседи, както и да се прилагат други иновативни подходи за привличане максимално широк интерес от страна на гражданите и туристите на Видин. Ще бъдат организирани две изложби – едната с плъсти от фонда на РИМ – Видин, а другата с резултатите от работата на децата и младежите в учебната занаятчийница.
В резултат от проекта ще се популяризира локалното културно наследство и ще се акцентира върху необходимостта от целенасочени, съвместни усилия за неговото съхраняване и трансмисия, смятат организаторите. Ще се запълни една съществена празнота в експонирането на занаятите от Видинския край. Чрез учебно-образователен процес и поредица от събития ще бъде опознат и възроден един уникален домашен занаят и ще се съхрани вековен опит, който ще се предаде на бъдещите поколения.

Снимки:Сдружение „Видински фонд „Читалища“

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 23

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!