BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пациенти от Видин, преборили COVID-19, ще могат да измерят белодробната си функция (Видео)

Пациенти от Видин, преборили COVID-19, ще могат да измерят белодробната си функция (Видео)

Във Видин ще бъде проведено измерване на белодробната функция на пациенти, преборили COVID-19. Инициативата ще бъде осъществена на 25 септември – Световния ден на белия дроб.

„Тази година Световният ден в контекста на случващото се със световното здраве е под егидата „Белодробни инфекции и белодробно здраве“, съобщи д-р Иво Илиев, паст президент на Лайънс клуб Видин и лекар по белодробни болести.

Той коментира, че пандемията коронавирус обхвана целия свят и до момента се борим с нея. Лекарят припомни, че COVID-19 атакува и нанася поражения на белия дроб, а учени от цял свят правят изследвания на пациенти, за да се проследи белодробната функция, дали се променя и какви вреди се нанасят от вируса. За първи път и в нашата страна ще се извърши такова изследване, а Видин ще е един от градовете, където ще се мери белодробната функция на пациенти, преборили вируса.
Медицински център „Иван Рилски“ във Видин е един от само десетината медицински центъра в България, където ще се проведе такова изследване на излекувани пациенти от коронавирусната инфекция.

„Нашите пациенти, които са оздравяли, тоест имат отрицателен PCR тест, те ще имат възможността да дойдат при мен и ще им извърша мерене на белодробната функция за първи път след тяхното разболяване. По този начин ще регистрираме тяхната фунция към момента, след преболедуването, и ще я проследим в рамките на една година. Защото това е нова болест, която по специфичен начин атакува белия дроб и се наблюдават различни феномени, свързани с белодробната функция, които тепърва ще ги проследим“, поясни д-р Илиев.

Той допълни, че ще се проследи един от най-важните показатели, наречен белодробно число. То ще се проследи в динамика, за да се види как ще се развие – дали ще намалява, дали ще се запази същото, или ще се подобрява, обясни белодробният лекар.

Изследването в Медицинския център ще се проведе в петък, 25 септември, от 08:00 до 13:00 часа, без предварително записване, като реда на приемане ще бъде по реда на идване. Хората ще изчакват навън, в градината пред медицинския център, което е в изпълнение на препоръката да няма струпване на хора в затворени пространства.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 276

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!