BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пети юбилеен фестивал „Опера на върховете-Белоградчишки скали“ (Снимки)

Пети юбилеен фестивал „Опера на върховете-Белоградчишки скали“ (Снимки)

За пета поредна година Белоградчик е домакин на част от летния културен афиш на България. Софийската опера и балет с подкрепата на община Белоградчик откри фестивала „Опера на върховете” – Белоградчишки скали“ 2020 с юбилеен оперен концерт, посветен на 170 годишнината от Белоградчишкото въстание от 1850 година.

Сцена на спектаклите бе летния кинотеатър „Гъбите”.
Борис Николов – кмет на община Белоградчик, изрази своето възхищение и благодари на маестро Пламен Карталов за неизчерпаемата енергия, с която реализира идеите си, за това, че коренно промени облика на културният живот в Белоградчик, в региона и в България. Г-н Николов подчерта, че Академик Карталов – почетен гражданин на община Белоградчик, и екипа му, успяха да превърнат града под скалите в столица на оперното и балетното изкуство.
Маестро Карталов подчерта „Софийската опера винаги е била пример да бъде лидер, дори в най-трудните моменти да завоюва най-големите си успехи. Поздравления за Софийската опера и нейния оркестър”. В следващите издания на фестивала детски спектакли ще се играят на сцената на летния театър.
Концертът бе открит с „Молитва” от операта „Мария Десислава” на Парашкев Хаджиев като поклон към духа, подвига и саможертвата на участниците във въстанието от 1850 лето, съобщават от пресслужбата на администрацията в града.
В края прозвуча „Наздравицата” от операта „Травиата” на Джузепе Верди. Изпълненията на солистите и оркестъра на Софийската опера с нестихващи аплаузи изправиха многократно на крака зрителите на юбилейния концерт.
В следващите два фестивални дни сцената на летния театър в Белоградчик посрещна най-младата си публика със спектаклите – адаптация за деца на „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт и „Трите прасенца” на Александър Райчев.
Представленията бяха посрещнати с възгласи и много радост от децата, породени от великолепната игра на изпълнителите и прекрасния оркестър с диригент Жорж Димитров.

Снимки:община Белоградчик

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 7

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!