BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правят реорганизация на „Синята зона“ във Видин, ул. „Широка“ е изключена от списъка, включват друга улица

Правят реорганизация на „Синята зона“ във Видин, ул. „Широка“ е изключена от списъка, включват друга улица

Обществено обсъждане по Проект на Наредба за организация на движението на територията на Община Видини на нов Генерален план за организация на движението в града се проведе днес в залата на Общинския съвет, съобщиха от пресслужбата на общината.

Заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев запозна присъстващите граждани и представители на медиите с основните акценти в разработените Проект на Наредба за организация на движението на територията на Община Видин и Генерален план за организация на движението в града. Скорчев припомни, че през месец март документите бяха качени на интернет страницата на Общината, така че гражданите са имали възможност да се запознаят с тях. И допълни, че общественото обсъждане се организира в изпълнение на изискванията на Закона за нормативните актове.

„За да спазим изискванията на Наредба №1 от 17 януари 2001 г. за организиране на движението и с оглед необходимостта от синхронизиране на законодателството, са актуализирани както Генералният план, така и Наредбата. Основните промени са свързани с реорганизация на „Синята зона“, като тя отразява всички постъпили жалби, сигнали и предложения от граждани по отношение на сега действащата наредба“, подчерта заместник-кметът. Той обобщи, че значително се намалява броят паркоместа в „Синята зона“, като в нея се включва зоната от ул. „Лом“, до централния пазар, но се изключват ул. „Широка“, ул. „Найчо Цанов“ и др. „Още една новост е осигуряването на достъп до Крайдунавския парк на ползватели на търговски обекти, като техният престой ще бъде ограничен и ще се осъществява в определен час на денонощието“, посочи Скорчев.
И допълни, че предлаганата нова наредба отразява също така изискванията за осигуряване на достъпна среда, като за целта със 125% се увеличават местата, предназначени за паркиране на хора с увреждания. Предвидени са и буферни паркинги около зоната за платено паркиране – те са в близост до хотел „Ровно“, до ж.п. гарата и до бившата поликлиника и там гражданите ще могат да паркират свободно без да бъдат таксувани. Помислено е и за хората, живеещи в райони в обхвата на „Синята зона“, като на тях ще им бъдат издавани стикери, за да могат да паркират в близост до домовете си без да трябва да заплащат.

Във връзка с новия Генерален план за организация на движението, Светослав Скорчев обясни, че по проекта са постъпили три предложения от граждани, които не предвиждат драстични промени, а единствено регулиране. „Те ще бъдат разгледани на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението и в случай, че бъдат одобрени и са в съответствие със законодателството, ще бъдат предприети действия за тяхното изпълнение“, уточни той.

По време на обсъждането бяха изказани препоръки по отношение на създадената организация за спиране в „Синята зона“ на хора с увреждания. Заместник-кметът увери, че те ще бъдат взети предвид и ще се търси най-оптималното решение, така че наистина да се осигури достъпна среда.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 490

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!