BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха идейна концепция за популяризирането на Културен център „Жул Паскин“

Представиха идейна концепция за популяризирането на Културен център „Жул Паскин“

На срещата в реновираната сграда на бившата Видинска синагога присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, народният представител Любен Иванов, заместник-кметът Мартин Дончев, авторите на концепцията от архитектурно студио „Ателие 3“, Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ към Фондация „Америка за България“, която финансира изпълнението на проекта, директорът на Общински културен институт „Дунав“ Юлияна Димитрова, началникът на отдел „Държавен архив“ – Видин Светлана Кръстева и други.

Подробна информация за концепцията представи арх. Доника Георгиева от „Ателие 3“. Идеята е посетителите на Културния център да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден във Видин. Това ще бъде постигнато чрез създаването на модерна и интерактивна експозиция, която да донесе на всеки един посетител различно визуално преживяване. В основата на архитектурния подход стои идеята за толерантността към различните култури и религии – факт, с който нашият град винаги се е гордеел.

Кметът д-р Цветан Ценков и неговият заместник Мартин Дончев приветстваха разработената идейна концепция и обявиха, че Община Видин ще съдейства за нейното реализиране в кратки срокове.

„Фондация „Америка за България“ от години работи в насока да показва по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на страната ни. За съжаление, у нас повечето музеи не са фокусирани върху посетителите, а тук целим точно това да променим, за да идва най-разнородна публика от България и чужбина“ – коментира Надя Захариева.

Екипът на архитектурното студио стои зад реализацията на Триъгълната кула на антична Сердика в София, Античния стадион на Филипопол в Пловдив, експозицията „Ада тепе“ в Крумовград, Историческия хълм на Чипровци, трансформацията на експозицията „Врачански съкровища“ в Регионален исторически музей – Враца и редица други.

Посещения: 17

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!