BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокурори протестират заради промените в Закона за съдебната власт и НПК

Прокурори протестират заради промените в Закона за съдебната власт и НПК

Безпрецедентен мълчалив протест на прокуратури и служители в прокуратурите се състоя заради приетите вчера на първо четене законодателни промени, с които се закриват специализирания съд и прокуратура.

Точно в 11 часа пред съдебните палати в няколко града се събраха прокурори и съдебни служители.

Промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) минаха в сряда в парламентарната правна комисия с гласовете на вносителите от ДБ, ИТН, ИМВ и БСП. Още преди обсъждането започнаха протестни декларации срещу промените – че са посегателство срещу независимата съдебна власт, че в полза на подсъдими и обвиняеми лица. В този смисъл протече и дебата в комисията.

15-ина минути продължи мълчаливото бдение или мълчаливото несъгласие пред Съдебните палата в страната в знак на протест срещу лобисткото и бързо законодателство и с предупреждението, че за случващото се ще бъдат уведомени европейските институции.

Главният прокурор Иван Гешев, заедно с говорителката си Сийка Милева, бяха сред работещите от двете спецпрокуратури пред Съдебната палата в София.

„Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество“, каза Гешев.

„Прокуратурата напълно подкрепя действията на колегите си. Ние ще изпратим становища до всички европейски институции и ще сигнализираме за това, че е на път да бъде застрашено върховенството на закона, най-основният принцип – разделение на властите и всичко, постигнато дотук през годините би било унищожено“, допълни Милева.

С декларация срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата.

Премиерът Борисов коментира пред министри от кабинета в оставка приетите на първо четене от правната парламентарна комисия промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури и исканията за актуализация на държавния бюджет:

„Те искат да им подпишем празен чек, без да знаем, какво правят с тези пари. Правят си правителство, назначават си финансов министър, вкарват актуализация в бюджета. За три дни приключва всичко! Те показаха, че могат най-важните решения, да ги взимат за три дни. Даже по време на Октомврийската революция, декретите на Ленин, те не са минавали за три дни. Както могат да съберат огромно мнозинство, да махнат КОМПИ, да махнат Специализирани съдилища, прокуратури специализирани. Както могат да служат на мафията, да им перат запорираните пари, да си ги източат от чужбина… така могат да си направят едно правителство за три дена и това правителство да им реши всички въпроси, които ги интересуват“.

Източник:БНР

Посещения: 30

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!