BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Ангелов с коментар за натиска върху здравната система, мерките и недостига на някои лекарства по аптеките

Проф. Ангелов с коментар за натиска върху здравната система, мерките и недостига на някои лекарства по аптеките

Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 850 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение, подчерта министърът. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в сутрешния блок на Нова тв, предаде Novini.bg.

Лекарите следват строги алгоритми. И в Германия има недостиг на персонал, каза той.

Хората да не се срещат на големи групи, призова здравният министър.

„Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ. Проблемът е един единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия трябва да подходим с разум”, призова професор Ангелов.

По сигналите за липса на лекарства за болни и бременни здравният министър заяви, че на национално ниво няма недостиг. Вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. „Внесъл съм предложение, до дни ще бъде спряно“, каза той. „Фраксипарин и клексан има в складовете. Има проблем с презапасяването на такива медикаменти“, каза проф. Ангелов.

„Още в петък е разпоредено да бъдат заредени аптеките с фраксипарин, който е от изключителна важност за бременните“, каза здравният министър.

Той разкри, че електронното направление за изследване на коронавирус е готово. Личният лекар ще въвежда данните електронно на пациента и това направление ще достига до всечки лоборатории в страната. Пациентът ще може да отиде да се изследва без да носи нищо. Когато отиде в дадена лоборатория с неговото ЕГН ще се проверява дали има издадено електронно направление за безплатно изследване за Covid-19.

Друго нещо, което разкри проф. Ангелов е, че нощните заведения ще останат затворени минимум още две седмици, а за останалите заведения и ресторанти ще бъде въведен един час за ограничено работно време за цялата старана до 23:30 ч.

Снимка:архив

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 24

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!