BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Публикуван е проект на нова наредба на Община Видин за управление на отпадъците

Публикуван е проект на нова наредба на Община Видин за управление на отпадъците

Изготвянето му е продиктувано от необходимостта за синхронизиране на местната нормативна уредба с българското и европейското законодателство, както и за създаването на условия за подобряване на управлението на отпадъците и поддържането на чистотата на територията на Общината, без риск за човешкото здраве и околната среда.

Настоящата Наредба за управление на отпадъците е приета с Решение №94, взето с Протокол №7 от 25.07.2014 г. на Общински съвет – Видин и оттогава не е актуализирана в съответствие с променящото се законодателство, включително последните изменения в Закона за управление на отпадъците (влезли в сила от 17 февруари 2021 г.) и в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства (в сила от 8 януари 2021 г.). След направен анализ се установи, че са необходими многобройни промени, които са от голяма важност. Затова бе преценено, че е наложителна отмяна на действащата наредба и приемането на нова, информират от общината.
Разработеният проект отразява и настъпилата промяна в организацията по събиране и транспортиране на битовите отпадъци в Община Видин, след като от началото на годината работи новото Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, което изцяло пое тези дейности. Също така се предлагат нови услуги в полза на гражданите, които са свързани с управлението на строителни и биооотпадъци и озеленяване.
С новата Наредба ще се създаде по-голяма яснота относно управлението на формираните отпадъци, регламентирането на тяхното изхвърляне, събирането им ( включително разделното), транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на твърди битови, строителни, биоотпадъци, опасни отпадъци от бита, масово разпространени отпадъци и отпадъци от черни и цветни метали. Заложени са и по-високи глоби за нарушителите, като административните нарушения и санкциите са съобразени с размера на сумите в Закона за управление на отпадъците.
От днес проектът на новата Наредба за управление на отпадъците е публикуван на интернет страницата на Община Видин: https://vidin.bg/wps/portal/vidin/obshtinski-savet/os-drafts-law/project95
Гражданите могат да подават предложения по него до 10 април, в Центъра за административно обслужване в Община Видин, както и на имейл адрес: kmet@vidin.bg и sangelova@vidin.bg.
Общественото обсъждане на проекта ще се проведе на 13 април в залата на Общинския съвет.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 15

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!