BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Путин: Втората руска Covid-ваксина ще е готова през септември

Президентът на Русия Владимир Путин обяви в четвъртък, че страната му ще има втора ваксина срещу коронавирус, готова за употреба през следващия месец. Според Путин ваксината се разработва от Институтът „Вектор“ в Новосибирск, който има четвъртото и най-високо ниво на биологична безопасност, предава БНР.

Путин изрази надежда, че втората вълна от коронавирусната пандемия няма да удари световната общност и че е преминал пикът на заразата в Русия.

Според него над 25% от хората в цялата страна са получили имунитет срещу вируса, но по-нататъшната бдителност на руските граждани остава ключова за овладяване на епидемията.

В интервю за Русия-24 президентът също така подчерта, че икономиката на страната вече оформи дъно, добавяйки, че тя може да се възстанови от коронавирусната криза през следващата година.

Междувременно първата ваксина срещу Covid-19 в света, разработена от руския изследователски институт „Гамалея“, ще започне да се тества на хора през първата седмица на септември, след като по-рано този месец получи официална регистрация.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че досега 27 страни по света са заинтересовани да закупят първата руска ваксина, която, според нейните разработчици, осигурява имунитет поне две години.

Източник: 24 часа

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!