BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Радев: Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот.

Това заяви президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна към народа и Народното събрание по време на откриването на новата сесия на парламента.

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, посочи държавният глава. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия и тук виждаме водещата роля на българския парламент, отбеляза той.

Наред с обсъждането на редица икономически и статистически показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората, че голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава, че чезнат основните фактори за ефективно управление – прозрачност, отчетност и отговорност, коментира той.

Всеизвестно е, че, когато постепенно властта се отнема от народа, и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт, заяви Румен Радев и допълни, че при такава формула няма развитие, сигурност и просперитет – има бедност, корупция и неграмотност.

Каквито и спасителни икономически и социални модели да се прилагат, те няма да постигнат своята цел, както сме се убеждавали неведнъж, докато не се промени политическата среда и начинът на упражняване на властта в България, затова виждам водещата роля на българския парламент, посочи президентът и изрази очакванията за ускорен дебат по важни въпроси.

В обръщението си Радев постави въпроса за усъвършенстването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и каза, че това следва да бъде във фокуса на Народното събрание. Според него законът в този си вид не позволява ефективното прилагане на инструментите на пряката демокрация и следва да се обмисли разширяването на възможностите и облекчаване на условията за гражданското участие. Отклоняваната през годините тема за въвеждане на индивидуална конституционна жалба следва да бъде внимателно обмислена, защото може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения, каза още държавният глава.

Президентът засегна и темата за изборния процес и отбеляза, че машинното гласуване като гарант за честността на изборите, следва да бъде осигурено, и то надеждно, в нормативно, техническо и експертно отношение, както и че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и за защита на националната сигурност.
Трябва да вървим и по-нататък – за обмисляне на конституционни и законови промени, които да дадат възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство от държави от ЕС, а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент, посочи държавният глава. Той обясни, че все повече наши сънародници са зад граница и е от изключителна важност не само да не късат духовната връзка с родината, но и да бъдат съпричастни с нашия обществено-политически живот. Голяма част от тях са с високо образование и престижни професии и, ако им се даде законовата възможност да участват в българската политика, натрупаните от тях знания и опит в страни с много по-развити обществени, икономически и политически системи ще бъде от наша полза, а и те ще получат стимул да се завърнат в родината, смята държавният глава.

Румен Радев коментира още, че не може да има ефективно управление на държавата и просперитет, ако няма пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малкото в ЕС, което не следва управленска програма, която да е получила одобрението от парламента след публичен дебат, допълни той. Според него би било рационално решение, ако наред със състава на МС, министър-председателят предлага за одобрение в Народното събрание и своята управленска програма. По думите му отклоненията от нея също би следвало да се дебатират в парламента, както и правителството да представя отчет всяка година за своята дейност пред НС. Радев каза, че има нужда и от разпоредба, която да задължава премиера да се явява поне веднъж в месеца в пленарната зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството.

Българският парламент трябва да пресече още тази година порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента, каза още Румен Радев.

Президентът сподели притеснение, че все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки общественото обсъждане и оценката за въздействие. Това внася непредвидимост в законодателния процес и елиминира гражданското участие, коментира той. Очакванията към българския парламент са за повече прозрачност и предвидимост, допълни Радев.
Според него отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши гражданската активност по региони, смята той.

Той постави и въпроса за престъпността, особено в малките населени места, както и за мерките, които трябва да бъдат предприети за справяне с бедността и демографската криза.

Можем да се опрем на опита на държави, които бяха в критично състояние, а днес са водещи икономики, защото определиха образованието като абсолютен национален приоритет, коментира държавният глава. Според него образованието не само трябва да е приоритет в държавната политика, а и да бъде подкрепено с много по-решителни законови и финансови мерки, ако искаме да просперираме в конкурентна среда. Това няма как да се случи, ако не създадем условия за ускорен икономически растеж, за да започнем да догонваме откъсналите се далеч напред източноевропейски държави, каза още президентът. Трябва да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции, това няма да стане с целенасочен лов на един-двама стратегически инвеститори, а със справедлива, стабилна, предвидима нормативна среда, облекчена административна тежест, безкомпромисна борба с корупцията, ангажиране на държавата с качество на образованието, здравеопазването, инфраструктурата, електронните услуги. Това изисква и добре координирана между институциите външна политика с конкретни дългосрочни цели, подчинени на националния интерес, коментира той.

Румен Радев заяви, че България трябва да се превърне в нормална европейска държава, с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно в интерес на гражданите.

Времето за промяна неумолимо изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат българските села и оставените на произвола български пенсионери, коментира той. Президентът отправи призив още в тази парламентарна сесия, наред с всичко друго, да се концентрират и усилията за важни за бъдещето на страната решения.
Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото, каза държавният глава

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!