BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Резиденция Баба“ на гости в Салаш (Снимки)

От 22 септември до 2 октомври 2021 г. инициативата „Резиденция Баба“ се проведе в белоградчишкото село Салаш. В нея взеха участие артисти на свободна практика, социални комуникатори, еколози, хора вълнуващи се от бъдещето на селата и реализиращи проекти в социално ангажирано изкуство, притежаващи опит в сферата на изкуството, мотивацията за работа с малки общности и работа в малки населени места, с интерес към проучвания, свързани с климатична тематика, кулинарията, традициите, бита, общуването.

В рамките на десет дни участниците в „Резиденция Баба” имаха възможността да се запознаят с местните хора, с техния бит, надежди и тревоги. Доброволците в инициативата участваха във всички сфери на живот на местните хора, като се стремяха всячески да им помагат. Заедно живяха, работиха, готвиха, пяха. Пребоядисаха читалнята в читалището, почистиха театралния салон в кметството, почистиха речното корито и местността около един от оброчните кръстове, със съдействието на общината почистиха гробищния парк на селото, цепиха, пренасяха и подреждаха дърва на хора в неравностойно положение, включиха се при събирането на картофи в градините.
С огромно желание местните хора предоставиха продукти и показаха на доброволците приготвянето на характерни гозби от турлашката кухня като ”Бел муж”, „Пръжено”, „Кусачко кисело” и др.
С желание, интерес и ентусиазъм жените от селото и резидентите се събраха на седянка, пяха, влачиха вълна на ръчен дарак и предоха къделя. Организаторите на „Резиденция Баба” и Даниела Иванова – секретар на местното читалище, с много радост и ентусиазъм успяха да включат и приобщят всички местни хора да участват.
Целия период от престоя на резидентите в селото бе съпроводен и от обучителни лекции във връзка със земеделието, климатичните промени, фолклора, кухня и традиции, проведени от лектори от БАН.
Салона на читалище „Развитие – 1896г.”, събра хората от селото и резидентите в „Сцената на талантите”. Актьорите на свободна практика имаха възможността да представят „Жива вода – Театър на сенките”, спектакъл който развълнува с актуалността си всички присъстващи в залата. В адаптирана за местните жители викторина с въпроси, показващи до колко се познават един друг и до каква степен общуват помежду си, хората участваха с интерес. На срещата бяха прочетени авторски стихове от местни хора и резиденти.
Борис Николов – кмет на община Белоградчик благодари на „Резиденция Баба” 2021 за помощта и вълнуващите срещи с хората от селото, като подчерта „че тук дълго ще ги помнят, говорят за тях и ще ги чакат да се върнат отново”.










Пресслужба на община Белоградчик

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!